Головна » 2013 » April » 12 » У Волинському регіональному музеї українського війська відкрито виставку „На зорі космічної ери”.
14:18
У Волинському регіональному музеї українського війська відкрито виставку „На зорі космічної ери”.
У Волинському регіональному музеї українського війська відкрито виставку „На зорі космічної ери”.
    День 12 квітня 1961 року назавжди увійшов в історію Землі, – які б формації не змінювали одна одну. Адже цього дня людина вперше покинула Землю і вознеслась над нею в космічному кораблі. Юрій Гагарін – і «Восток» – вони були першими і першими залишаться на віки.
   Виставку «На зорі космічної ери», присвячену 52-ій річниці від часу першого польоту у простори всесвіту, відкрито сьогодні у Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки – філії Національного військово-історичного музею України. На виставці експонуються матеріали з фондів Волинського краєзнавчого музею, скомплектовані ним в колекцію на початку космічної ери: перші поштові листівки з портретами перших космонавтів: Юрія Гагаріна, Германа Титова, Андріана Ніколаєва, Павла Поповича (першого космонавта – українця), унікальні документи – Справи про результати польотів і досягнуті рекорди космонавтів П. Поповича (12 – 15. 08. 1962 р.), В. Комарова, К. Феотистова, Б. Єгорова (12 – 13. 10. 1964 р.), А. Ніколаєва (11 – 15. 08. 1962), Г. Титова (6 – 7. 08. 1961), П. Бєляєва і О. Леонова (18 – 19. 03. 1965); портрети перших 50-ти космонавтів.
   Космонавти були почесними і шанованими гостями Волині у 1974 і 1980 роках, – про це розповідають фотоальбом (серпень 1974) і окремі фото, на яких – Павло Попович і Юрій Артюхін (1980 р.). Книги про космонавтів і самих космонавтів виходили великими тиражами і дуже швидко розходились. Книги з автографами перших підкорювачів космосу Юрія Гагаріна, Павла Поповича, Олексія Леонова, Павла Бєляєва – з фондів ВКМ – унікальні документи епохи.


   Серед раритетів – муляжі супутників, лунохода, космічного корабля, їжа космонавтів – соки і пюре в тубах, хліб, печиво, паштети в герметичних упаковках, м’ясні і рибні консерви.





   19. 11. – 5. 12. 1997 року в якості експериментатора на американському космічному кораблі «Коламбія» (STS - 87) здійснив свій перший політ в космос громадянин незалежної України, по суті – перший космонавт України. Його фото також експонується на виставці.
Наталія Пушкар




Фото Л.Максимова
Категорія: Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки | Переглядів: 1092 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]