Головна » 2013 » April » 17 » Відбулася Четверта Всеукраїнська науково-етнографічна конференція „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Народна культура і музеї”.
16:28
Відбулася Четверта Всеукраїнська науково-етнографічна конференція „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Народна культура і музеї”.
Відбулася Четверта Всеукраїнська науково-етнографічна конференція „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Народна культура і музеї”.
16-17 квітня 2013 року у Волинському краєзнавчому музеї розпочала роботу Четверта Всеукраїнська науково-етнографічна конференція „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Народна культура і музеї”, присвячена 80-річчю від дня народження Олекси Ошуркевича – фольклориста, етнографа, краєзнавця, заслуженого працівника культури України, лауреата Всеукраїнських премій імені Павла Чубинського та Володимира Гнатюка. Програма конференції тут.
    Відкриваючи конференцію, заступник голови Волинської облдержадміністрації Олександр Курилюк зазначив важливість того, що життя і наукова спадщина Олексія Ошуркевича стануть предметом досліджень такого поважного представництва науковців. „Доробок цього самовідданого і пильного дослідника вражає ґрунтовністю, глибоким змістом, актуальністю. Завдяки йому, чимало білих плям зникло з культурологічної карти не лише Волині та Полісся”, - зазначив Олександр Курилюк. Учасникам конференції він побажав нових відкриттів на ниві духовної та матеріальної культури українців, зокрема волинян та поліщуків і висловив сподівання, що ці напрацювання стануть неоціненним надбанням нації.
Участь в конференції взяли дослідники, краєзнавці, музейні працівники, педагоги з Волинської, Рівненської, Львівської, Полтавської, Чернігівської, Тернопільської областей. Широка тематика етнографічних питань піднімається в дослідженнях працівників Інституту Народознавства НАН України (м.Львів) і Музею етнографії та художнього промислу, що діє при цій установі, Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Рильського НАН України (м.Київ), Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф (м.Київ).
Подані учасниками 62 доповіді увійшли до збірника наукових праць конференції, який знайомить читачів з новими етнографічними дослідженнями, пам’ятками культури, що зберігаються в музеях України, сучасними тенденціями розвитку етнографічних музеїв. Окремий розділ збірника присвячений пам’яті нашого земляка Олекси Ошуркевича.
Під час конференції були розглянуті такі питання:
- життєвий шлях і наукова спадщина О. Ошуркевича;
- формування музейних етнографічних збірок;
- сучасні етнографічні музеї: проблеми та перспективи розвитку;
- пам’ятки народно-побутової культури Волині: дослідження, збереження та каталогізація.
Для учасників та гостей конференції презентовані:
- фотовиставка „Дорогою життя Олекси Ошуркевича”;
- етнографічна виставка „Традиційне вбрання волинян та поліщуків”;
- виставка сакрального мистецтва „Народна ікона ХVІІ–ХІХ ст.” (З колекції Музею волинської ікони);
- науково-популярне видання „Традиційні сорочки Волині й Полісся кінця ХІХ–ХХ ст. Каталог. Збірка Волинського краєзнавчого музею”.
   17 квітня, після завершення виступів учасників конференції, було проведене практичне заняття авторитетним дослідником Раїсою Костянтинівною Тишкевич – завідувачем Сарненського історико-етнографічного музею, навчала присутніх пов’язувати давній жіночий головний убір – намітку.
Конференція організована Волинським краєзнавчим музеєм, Волинською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України за підтримки Управління культури Волинської облдержадміністрації в рамках Регіональної програми розвитку культури, мистецтва і туризму у Волинській області на 2011-2015 роки.
 
На фото учасники конференції
 
Людмила Мірошниченко-Гусак
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1359 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]