Головна » 2013 » April » 16 » У Володимир-Волинському історичному музеї відбулася презентація книжки Ярослава Царука.
11:02
У Володимир-Волинському історичному музеї відбулася презентація книжки Ярослава Царука.
У Володимир-Волинському історичному музеї відбулася презентація книжки Ярослава Царука.
16 квітня 2013 року у Володимир-Волинському історичному музеї відбулася презентація книжки відомого краєзнавця, лауреата премії імені Миколи Куделі Ярослава Царука «Володимирщина у боротьбі за незалежність».
22 роки тому Ярослав Васильович почав займатися вивченням історії рідного краю і збирати матеріали, які стосувалися трагічних подій українсько-польського протистояння в 1943-1944 роках на Волині. За цей час зносив не одну пару черевиків, з’їздив не одного велосипеда, опитуючи людей і записуючи їхні свідчення про односельців, зазначаючи при цьому прізвища оповідачів та дату зустрічей, перевіряючи усе в архівах, церковних книжках.
Автор побував по декілька разів у кожному  селі та хуторі району. Багато зі згаданих краєзнавцем населених пунктів краю не існують сьогодні, тому його праця – це своєрідний літопис новітньої історії Володимирщини, вшанування пам'яті людей, які там проживали. У книзі – понад 1000 сторінок, вказані тисячі прізвищ жителів сіл, які були засуджені радянськими репресивними органами, насильно відправлені в Німеччину, депортовані в східні області СРСР, забрані на роботу в Донбас, загинули внаслідок дій польських воєнізованих формувань та німецьких окупантів. Титанічна робота була зроблена для того, щоб правда восторжествувала, щоб не було паплюжень історії і перекручувань фактів.
Директор історичного музею Володимир Стемковський, відкриваючи презентацію, зазначив, що ніхто ще не досліджував новітню історію Володимирщини так скрупульозно, як це зробив Ярослав Царук і порівняв його працю з діяльністю ще одного відомого нашого земляка, дослідника історії Волині Олександра Цинкаловського.
Сам автор добрим словом згадав колишнього редактора газети «Слово правди» Федора Самчука, де було надруковано багато статей на краєзнавчу тематику, міського голову Петра Саганюка, який призначив його на посаду завідувача районним архівом (а до цього Ярослав Царук працював оператором шкільної котельні), тим самим відкривши йому широкі шляхи для пошукової роботи, колишню завідувачку міським архівом Тетяну Малей, котра  виконувала і свою, і його роботу (обидва архіви знаходилися в одному приміщенні), аби той мав час їхати у села й записувати розповіді очевидців. «Я хотів, щоб молоде покоління знало правду, бо без правди нас ніхто не поважатиме»,  намагався бути об’єктивним, не забути жодного скривдженого життя, згадавши всіх поіменно, - зазначив Ярослав Васильович.
Редактор місцевої газети «Слово правди», позаштатним кореспондентом якої вже багато років є Я.Царук, Антоніна Михальчук, вітаючи автора з виходом чергової книжки, зазначила, що він завжди мав неабияку громадянську мужність, пройшов не один суд і залишився  справжнім патріотом свого краю.
Бібліотекар міської книгозбірні Тетяна Гілевич висловила пропозицію читачів: за значні заслуги перед містом  порушити клопотання перед міською радою про перейменування вулиці, де живе Ярослав Васильович, у його честь.
Високо оцінили працю відомого далеко за межами Волині краєзнавця начальник відділу культури та туризму Андрій Шоцький, племінниця Олександра Цинкаловського Наталія Грабарчук, голова міської «Просвіти» Павло Глущук, жителька міста Антоніна Солодуха, депутат районної ради Павло Карпюк, бібліотекар районної бібліотеки Тетяна Абаліхіна.
 
Джерело: сайт м. Володимира-Волинського
Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 1212 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]