Головна » 2013 » April » 24 » 24 квітня 2013 року 70 років від дня народження Б.А.Свереди, директора Народного етнографічного музею „Світлиця” Луцького НВК „Гімназія №14”
13:46
24 квітня 2013 року 70 років від дня народження Б.А.Свереди, директора Народного етнографічного музею „Світлиця” Луцького НВК „Гімназія №14”
24 квітня 2013 року 70 років від дня народження Б.А.Свереди, директора Народного етнографічного музею „Світлиця” Луцького НВК „Гімназія №14”
Музейні працівники Волині щиро вітають
директора Народного етнографічного музею „Світлиця” Луцького НВК „Гімназія №14”, заслуженого працівника освіти України, почесного громадянина м.Луцька
Богдана Антоновича Свереду
з 70-річчям від дня народження
та зичать міцного здоров’я, довгих років життя,
творчої наснаги та нових здобутків на ниві
музейництва та краєзнавства!
 


Довідково:
Богдан Антонович Свереда народився 24 квітня 1943 року в с. Коршів Луцького району. Освіту здобував у Коршівській початковій, Новокоршівській семирічній, Несвіцькій середній школах, Володимир-Волинському технічному училищі № 3, Луцькому державному педагогічному інституті імені Лесі Українки, історичний факультет якого закінчив у 1971 році.
Трудову діяльність розпочав слюсарем у Луцькому таксомоторному парку. З листопада 1963 по серпень 1966 року служив у армії. В 1968–1974 роках працював на комсомольській роботі, а з 1974 по 1977 рік – в апараті Луцької міської ради. З лютого 1977 року Богдан Антонович нерозривно пов’язаний з освітою міста. Очоливши педагогічний колектив школи № 6, він одночасно займався будівництвом середньої школи № 14. І з 1978 року 30 років був її незмінним директором. Щоденна клопітка, наполеглива робота з формування учнівського і педагогічного колективу, нові форми роботи з батьківською громадськістю забезпечили ефективність життєдіяльності школи, заклали фундамент її постійного поступу до змін та здобутків. Об’єднала педагогів, батьків та школярів система виховної роботи орієнтована на український національний виховний ідеал, розроблена директором. В її основу покладено вивчення родоводу сім’ї учнів, формування символічної «класу-родини», проведення родинних свят, створення гуманного навчально-виховного середовища, в якому школярі та педагоги перебувають в умовах взаєморозуміння і комфорту, мають можливість реалізувати свої потреби в емоціях радості та успіху. За ініціативою директора була побудована і обладнана світлиця з інтер’єром української хати, яка стала центром впровадження нової системи виховної роботи. Нині – це народний етнографічний музей «Світлиця», який нараховує понад 2200 експонатів. Система роботи навчального закладу знайшла схвалення серед педагогічної громадськості міста та області. За поданням міського методичного кабінету рада з народної освіти міськвно вирішила з 1 вересня 1989 року перевести роботу педагогічного колективу школи на самоконтроль.
У 1991 році школа була реорганізована в НВК «ЗОШ I–III ст. – гімназія», а в 1996 році отримала статус гімназії. Докорінно змінився навчально-виховний процес. Він спрямовувався на створення умов для навчання здібних та обдарованих дітей, залучення їх до науково-пошукової роботи, виховання національного світогляду. Гімназія вийшла в лідери освіти не лише в місті та області, вона стала лауреатом конкурсу «100 кращих шкіл України-2006» у номінації «Школа сучасних освітніх технологій». Гімназія неодноразовий переможець і призер міського рейтингу «Гімназія року».
Новаторський стиль управління Богдана Антоновича виявився у розробці та реалізації багатьох освітніх проектів у місті та області, відкритті на базі гімназії експериментального педагогічного майданчика з проблем розвитку творчої особистості у межах комплексу «дошкілля – початкова школа – гімназія – ВНУ». Впровадженню нових спецкурсів, розвитку пошуково-дослідницької роботи гімназистів сприяло залучення до роботи 25 викладачів Волинського національного університету ім. Лесі Українки та Луцького національного технічного університету, 7 членів творчих спілок. Дванадцять педагогів гімназії стали переможцями, лауреатами та дипломантами Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року».
Одним із пріоритетів завжди вважав методичну роботу з кадрами, впровадження в практику роботи нових освітніх технологій. Започаткував у гімназії випуск «Інформаційно-методичного вісника». Сприяв створенню науково-методичного центру, в якому комп’ютеризовані робочі місця заступників, а також постійному поповненню його найновішою науково-методичною літературою.
Усі роки роботи Богдан Антонович також викладав історію. Він – висококваліфікований, знаючий педагог, спеціаліст вищої категорії, вчитель-методист. Досконало володіє ефективними методами організації навчально-виховного процесу, забезпечує високу результативність навчання. Для нього характерний творчий пошук нових форм і методів у викладанні предмета. Кожен урок відзначається науковістю, доступністю, практичною спрямованістю, зв’язком із сучасністю. Вміло здійснює диференційований підхід до учнів, вдало використовує міжпредметні зв’язки, карти, таблиці, схеми, додаткову літературу, енциклопедії. Доречно послуговується архівними матеріалами та документами, першоджерелами. Формує високі морально-духовні цінності, патріотичні почуття, розвиває інтелектуально-творчі здібності, волю і характер школярів. Гімназисти, яких навчає Богдан Антонович, мають ґрунтовні знання, вміють дискутувати, узагальнювати, люблять уроки історії.
З 2008 року Богдан Антонович очолює роботу етнографічного музею «Світлиця», який єдиний серед музеїв загальноосвітніх навчальних закладів області отримав звання народного. Велику увагу надає поповненню музею новими експонатами, проведенню на його базі родинних, звичаєво-обрядових, народних свят, залученню гімназистів до краєзнавчо-пошукової діяльності, навчанню екскурсоводів. Музей став осередком виховної роботи з формування національної свідомості та самосвідомості учнів, батьків, вчителів.
Богдан Антонович постійно бере участь у громадській роботі. Обирався депутатом Луцької міської ради п’яти скликань, чотири рази очолював постійну комісію з гуманітарних питань. Рішенням виконкому Луцької міської ради йому присвоєно звання Почесного громадянина міста Луцька (2003).
За свою багаторічну роботу він має багато нагород та відзнак. Та найвища серед них – любов і повага учнів та педагогів, яких навчав добру, надихав на плідну працю.
У творчому пошуку, у щирому захопленні дітьми, оточений глибокою шаною освітянського товариства, з натхненням здійснює свої задуми та ідеї Богдан Антонович Свереда, заслужений працівник освіти України.
Галина Романчук
____________________________________
Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2013 рік / упр. культури і туризму Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд. Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Луцьк : ПВД «Твердиня», 2012. – С. 50-52.
Категорія: Народний етнографічний музей „Світлиця” КЗ „Луцький навчально-виховний комплекс „Гімназія № 14” | Переглядів: 1127 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]