Головна » 2013 » April » 29 » Зустріч двох поколінь.
13:32
Зустріч двох поколінь.
Зустріч двох поколінь.
9 травня 1945 року назавжди ввійшло в історію людства як Свято Перемоги над німецьким фашизмом. 68 років ми живемо під мирним небом. Вдячні нащадки, особливо в ці травневі дні, згадають своїх визволителів – ветеранів Великої Вітчизняної війни.
Нещодавно в музеї історії Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки відбулася зустріч двох поколінь – студентів інституту фізичної культури і здоров’я та голови Ради ветеранів вишу, доцента Вадима Кудя.
З хвилюванням студенти слухали спогади сивочолого ветерана про буремні воєнні роки. До війни Вадим Олексійович працював учнем слюсаря на ялтинському водоканалі, потім контролером, без відриву від виробництва проходив військову підготовку при міському військкоматі. Восени 1944 р. був призваний в армію. Спочатку командиром стрілецького відділення двічі брав участь у супроводі маршових рот на 4-тий Український фронт. У лютому 1945 р. йому присвоєно звання єфрейтора. Після закінчення війни переведений курсантом у 46-й навчальний полк, механіком-водієм танків САУ, пізніше – механіком-інструктором у 89-й окремий навчальний танковий батальйон у м. Рівне. 10 років прослужив у м. Луцьку. 1957 р., закінчивши вечірню школу, вступив на історико-філологічний факультет педінституту. Із 1962 р. і до сьогодні ветеран працює в нашому університеті.
Найбільше йому запам’ятався початок війни, коли всі молоді люди рвалися на фронт, а ті, що лишилися, допомагали кувати перемогу в тилу. «У нашому будинку, – пригадує Вадим Олексійович, – на 2 поверсі проживала звичайна сім’я із 17 річним сином Сергієм. Однієї ночі він повісив на електростанції червоний прапор, після того втік у гори. Німці та поліцаї на наступний день з’явились у нашому будинку, а мені дуже захотілося побачити, що там робиться, і я піднявся. Щастя, що перекладачем була наша вчителька з німецької мови, яка і врятувала мені життя».
На завершення виступу ветеран побажав молодому поколінню ніколи не знати війни та мирного неба над головою.
А студенти дарували квіти, тепло дякували Вадиму Олексійовичу за розповідь, бажали довгих років життя.
Галина ФІРС,
завідувач музею історії
СНУ імені Лесі України
 
Категорія: Музей історії Волинського національного університету імені Лесі Українки | Переглядів: 1142 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]