Головна » Архів матеріалів
До дня пам’яті Лесі Українки.
   1 серпня виповнюється 100 років від дня смерті Лесі Українки – видатної української поетеси, драматурга, громадської діячки. З нагоди цієї пам’ятної дати Волинський краєзнавчий музей провів ряд науково-освітніх заходів, серед яких: «Лесині дні в учбових закладах міста», «Дні музею в таборах літнього відпочинку» та інші. Нині у музеї експонується фотодокументальна виставка «Леся Українка і Волинь».
   До святкування 1025-річчя Хрещення Русі у Національному заповіднику „Софія Київська” 25 липня урочисто відкрито масштабний міжмузейний проект „Свята Православної Церкви”. Виставка репрезентує твори українського та російського іконопису з колекцій вітчизняних музеїв та приватних збірок, зокрема, близько 70 ікон з колекції російського іконопису з фондів Музею волинської ікони.
Луцька молодь побачила у музеї врятовані скарби.
   Дорогоцінні експонати виставки «Врятовано для України», що діє у Волинському краєзнавчому музеї, оглянули члени молодіжних організацій Волині.
   Наймасштабніший в історії України міжмузейний проект "Велике і величне" у Мистецькому Арсеналі – ключова мистецька подія офіційної програми відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Музей волинської ікони вперше братиме участь у проекті такого масштабу. На столичну виставку відібрано 31 експонат. Буде представлена не лише волинська ікона, але й православний іконопис, костельний живопис, декоративна різьба і металопластика.
Музей волинської ікони – у міжмузейному проекті „Свята Православної Церкви”.
   До святкування 1025-річчя Хрещення Русі Національний заповідник „Софія Київська” 25 липня 2013 року о 16.00 год. урочисто відкриває масштабний міжмузейний проект „Свята Православної Церкви”. Виставка репрезентує твори українського та російського іконопису з колекцій вітчизняних музеїв та приватних збірок. У проекті взяли участь провідні музеї України: Національний художній музей України, Національний архітектурно-історичний заповідник „Чернігів стародавній”, Музей історії міста Києва, Чернігівський обласний художній музей ім. Григорія Галагана, Музей волинської ікони (м.Луцьк).
   1-2 серпня у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбудуться масові науково-освітні заходи „Музей збирає друзів”, приурочені 100-річчю пам'яті Лесі Українки. Початок 1 серпня о 12.00 год.

  ПРОГРАМА ЗАХОДІВ
„Мандруючі святі” у Ковельському історичному музеї (ВІДЕО).
   „Мандруючі святі”. Таку назву має виставка ікон, яка експонується в ці дні в одному із залів Ковельського історичного музею. На виставці представлені 42 ікони, написані українськими та польськими художниками на міжнародних пленерах іконопису, що відбулись на Волині.
   23 липня у Володимир-Волинському історичному музеї відбулася презентація фотоальбому «Володимирщина». Автором літографій, які увійшли до збірки, є художник Антоніо Чорпіта.
   23 липня у Володимир-Волинському історичному музеї відбулося відкриття книжкової виставки «Книжковий світ Володимира», присвяченої 1025-літньому ювілею міста Володимира-Волинського, яку підготували працівники міської бібліотеки для дорослих та дитячої бібліотеки.
Торчинському історичному музею присвоїли ім’я Григорія Гуртового.
   Депутати Луцької районної ради проголосували за присвоєння Торчинському народному історичному музею ім’я Григорія Гуртового – засновника і багаторічного директора Торчинського музею, ветерана музейної справи Волині, земна дорога якого обірвалася 1 вересня минулого року.
   У Володимир-Волинському історичному музеї відкрито виставку філателістів, нумізматів, колекціонерів, присвячену 1025-ій річниці хрещення України-Руси та 1025-ій річниці з часу першої писемної згадки про Володимир-Волинський.
   Побачити винаходи людства від доісторичних часів до майбутнього відтепер матимуть змогу лучани у Музеї технічного прогресу, який відкрили 19 липня. Створення музею ініціювали спортивно-оздоровчий комплекс «Адреналін Сіті» та Волинська філія Комп’ютерної Академії «ШАГ».
   У Луцькому слідчому ізоляторі протягом місяця діятиме виставка про Галицько-Волинську добу. Її організували працівники Волинського краєзнавчого музею.
Волинські ікони у міжмузейному проекті „Велике і Величне” (ВІДЕО).
   З 27-го липня по 22-е вересня у музейному комплексі „Мистецький Арсенал” у Києві презентуватимуть міжмузейний виставковий проект „Велике і Величне”. Приурочений він до 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Буде представлено тисяча взірцевих творів із колекцій 35 провідних музеїв.
   У Луцьку відкриють Музей технічного прогресу, аналогів якого в Україні немає. Відкриття відбудеться 19 липня, початок о 16.00 у спортивно-розважального комплексу „Адреналін Сіті”, в якому діятиме експозиція.
   Не кожне село може похвалитися музеєм. А от у селі Рудка-Козинська Рожищенського району він є... Тут зібраний багатющий матеріал про село від першої згадки (ХV ст.), роки Першої світової, колективізації, Другої світової війни та період відбудови, визвольної боротьби і до сьогодення. Усе це – велетенська праця заслуженої вчительки України Ніни Василівни Яцюк та її сина Миколи Степановича Яцюка.
Музейникам Волині присуджено загальноукраїнську премію.
   Загальноукраїнську Премію імені академіка Петра Тронька Національної спілки краєзнавців України у номінації „За внесок у музейну та пам’яткоохорону справу” присуджено завідувачу Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки Вірі Комзюк та головному хранителю Волинського краєзнавчого музею Наталії Пушкар.

В І Т А Є М О !
   10 липня у Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки «Волинські події 1943 року в документах, спогадах, дослідженнях. Матеріали Волинського краєзнавчого музею, Державного архіву Волинської області, Волинського обласного ветеранського громадсько-культурного товариства «Холмщина». Виставка приурочена 70-им роковинам польсько-українського протистояння на Волині у роки Другої світової війни.
   Лесин „білий” будинок Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки 10-14 липня 2013 року закрито на ремонт.
   9 липня У Володимир-Волинському історичному музеї відбулася презентація книги Ярослава Федорчука «Трагедія українсько-польського протистояння на Волині в 1938-1944 роках. Володимир-Волинський район».
Виставка вишиванок у Маневицькому краєзнавчому музеї.
   У Маневицькому районному краєзнавчому музеї з нагоди 1025- річниці хрещення Русі розгорнуто виставку з фондів музею «Сорочку мати вишила мені».
У Луцькому замку відбувся Міжнародний фестиваль „Волинська княжна” (ВІДЕО).
   7 липня в Луцькому замку, за підтримки благодійного фонду Бориса Клімчука «Рідна Волинь»,  відбувся перший міжнародний фестиваль «Волинська княжна». Його мета — популяризація історичної спадщини обласного центру.
    Під час літніх канікул у дитячих таборах області працівники виставки-музею служби цивільного захисту провели навчання підростаючого покоління правилам безпеки життєдіяльності.
Рокинівський музей запрошує на фотовиставку „Волинська школа лицарства”.
   Музей історії сільського господарства Волині-скансен, що в селищі Рокині Луцького району, запрошує відвідати фотовиставку "Волинська школа лицарства”. Присвячена експозиція десятій річниці діяльності молодіжної громадської організації „Школа козацького гарту”.
У Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація книги „Луцьке Хрестовоздвиженське братство: історія та відродження” (ВІДЕО).
   У Волинському краєзнавчому музеї 2 липня відбулася презентація книги „Луцьке Хрестовоздвиженське братство: історія та відродження”/Автор і упорядник А.І.Бондарчук. – Луцьк: ВМА „Терен”, 2013. – 472.
   Музейна епопея у Сереховичах тривала майже п'ять років. Недавно депутати Старовижівської районної ради нарешті поставили в ній приємну крапку. Переважною більшістю депутатських голосів приміщення колишньої аптеки в центрі села, яке тривалий час стояло пусткою і руйнувалось, передано під краєзнавчий музей.
У Любомльському музеї презентовано виставку до 75-ої річниці від початку руйнування православних церков на Холмщині та Південному Підляшші.
   2 липня у Любомльському краєзнавчому музеї відбулась презентація виставки «1938. Акція руйнування православних церков на Холмщині та Південному Підляшші». На жаль, виставка у районі пробула лише один день, уже завтра її презентуватимуть у сусідньому Ковельському районі, та все ж чимало охочих відвідали музей.
Ніч у Луцькому замку – 2013 (2 відео).
   Сьомий фестиваль «Ніч у Луцькому замку» відбувся у ніч з 29 на 30 червня.
Ковельська мерія купить для музею картини Валентина Данилюка.
   Ковельська міська влада придбає для поповнення фондів художнього відділу історичного музею кілька картин знаного скульптора, члена національної спілки художників України Валентина Данилюка.
День музею у дитячому таборі відпочинку.
   26 червня Волинським краєзнавчим музеєм було організовано виїзний захід „День музею” у заміському стаціонарному дитячому оздоровчому таборі ім. Олега Кошового у с. Дачне Ківерцівського району Волинської області.
Подарунок до Дня Конституції України.
   25 червня у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбулася презентація виставки „Конституція України: з історії становлення”. Під час неї Народним депутатом України І-го скликання та Головою Волинського Крайового Братства імені Святого Апостола Андрія Первозванного Андрієм Бондарчуком до фондів Волинського краєзнавчого музею передано оригінального примірника першого проекту «Конституції України» за часів незалежності.
Нові надходження до фондів музею.
   Нещодавно Управлінням Служби безпеки у Волинській області на постійне зберігання до фондів Волинського краєзнавчого музею передано 334 предмети, загальна сума оцінки яких за висновками експертизи становить 150 939 гривень 20 коп.
   24 червня всі шляхи вели до міста козацької слави Берестечка. У вишиванках, козацьких одностроях зібралися жителі міста та гості, щоб доземно вклонитися святій землі, густо политою козацькою кров'ю, виконати священний обов'язок – вшанувати світлу пам'ять наших славних предків, які віддали своє життя за свободу і незалежність України. Під час цих заходів відбулася екскурсія до Берестечківського історичного музею, писвячена його 50-річчю.
   На базі Музею історії сільського господарства Волині-скансену у с.Рокині Луцького району проведено Третю науково-практичну конференцію „Волинь – край козацький”.
   19-20 червня 2013 року Волинський краєзнавчий музей спільно з Волинською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України та Володимир-Волинською міською радою провів у м.Луцьку та м.Володимирі-Волинському ХLVІІ Всеукраїнську наукову історико-краєзнавчу конференцію „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Християнство в історії і культурі Володимира-Волинського та Волині”, присвячену 1025-й річниці Хрещення Київської Русі та першої писемної згадки про м.Володимир-Волинський.
« 1 2 ... 129 130 131 132 133 ... 153 154 »