Головна » 2013 » Липень » 9 » У Володимир-Волинському музеї відбулася презентація книги пр трагедію українсько-польського протистояння на Волині в 1938-1944 роках.
15:59
У Володимир-Волинському музеї відбулася презентація книги пр трагедію українсько-польського протистояння на Волині в 1938-1944 роках.
У Володимир-Волинському музеї відбулася презентація книги пр трагедію українсько-польського протистояння на Волині в 1938-1944 роках.
9 липня У Володимир-Волинському історичному музеї відбулася презентація книги Ярослава Федорчука «Трагедія українсько-польського протистояння на Волині в 1938-1944 роках. Володимир-Волинський район».
Ярослав Федорчук – волинянин, народився у багатодітній селянській сім'ї. Був свідком трагічних подій Другої світової війни, малолітнім в'язнем нацистського концтабору. Закінчив Львівський політехнічний інститут та аспірантуру Академії суспільних наук у Москві. Кандидат економічних наук, почесний доктор Луцького національного технічного університету. Депутат Верховної Ради України. У підготовленому автором виданні вміщено спогади жителів Володимир-Волинського району Волинської області про події українсько-польського міжнаціонального протистояння 1938-1944 років.
У передмові до праці Ярослав Федорчук зазначає «…Коли б цією справою (дослідженням) займалися юристи чи об’єктивні, не засліплені шовіністичною ідеологією історики, то вони обов’язково вивчили б аргументи іншої, української сторони. І тоді поляки та українці мали б зовсім інший погляд на цю трагічну для них сторінку історії. На превеликий жаль в польській історіографії такий зважений підхід практично відсутній. Складається враження, що багато поляків ще і тепер знаходяться в стані війни…». Адже тим, хто займається проблематикою українсько-польських стосунків під час Другої світової війни відома праця батька та дочки Сємашків, побудована в основному на інформації поляків – учасників, і як правило, організаторів цієї трагедії . Подана таким чином ідеологія та оцінка польських і українських дій, кривавих вчинків з боку українського населення та УПА. І оскільки це зроблено односторонньо, лише з польської точки зору, то українці звинувачуються в геноциді поляків Волині. Саме українці за Сємашками, виступають кривавими вбивцями, бандитами, звірами…
Під час презентації книги виступили голова Волинської обласної організації ВО «Батьківщина» Григорій Пустовіт депутати Володимир-Волинської міськради Микола Матусевич,  районної ради Андрій Оніщук (ВО «Батьківщина») , член Національної спілки краєзнавців України Ярослав Царук, директор Володимир-Волинського музею Володимир Стемковський і науковий співробітник музею Богдан Янович. Виступаючі закликали вшанувати пам'ять українських і польських жертв «Волинської трагедії». Книгу підготовлено та видано за кошти благодійного фонду «Фонд Ярослава Федорчука»
 
Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 611 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]