Головна » 2013 » Червень » 20 » Відбулася конференція „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Християнство в історії і культурі Володимира-Волинського та Волині”.
16:23
Відбулася конференція „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Християнство в історії і культурі Володимира-Волинського та Волині”.
Відбулася конференція „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Християнство в історії і культурі Володимира-Волинського та Волині”.
19-20 червня 2013 року Волинський краєзнавчий музей спільно з Волинською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України та Володимир-Волинською міською радою провів у м.Луцьку та м.Володимирі-Волинському ХLVІІ Всеукраїнську наукову історико-краєзнавчу конференцію Минуле і сучасне Волині та Полісся. Християнство в історії і культурі Володимира-Волинського та Волині”, присвячену 1025-й річниці Хрещення Київської Русі та першої писемної згадки про м.Володимир-Волинський (програма тут). Саме древній Володимир поряд із Луцьком та літописним градом Волинь були адміністративними і духовними центрами давньої Волині. Тому тематика зародження і розвитку християнства у Володимирі-Волинському стала центральною темою, про яку говорили науковці протягом двох днів роботи конференції.
Її учасниками стали науковці, освітяни, краєзнавці з багатьох областей України, Києва, Львова, Житомира, Рівного, Острога, Радехова, Нетішина, Луцька, Володимира-Волинського, Горохова, Каменя-Каширського, Ковеля, Любомля та ін., які подали свої матеріали до оргкомітету конференції.











На конференції прозвучали доповіді та повідомлення, присвячені археології, історії, культурі та етнографії Володимира-Волинського і Волині в контексті української та світової історії, ролі християнства в історії та культурі краю.









У перший день конференції, 19 червня, у Волинському краєзнавчому музеї відбулися пленарні та секційні засідання, відкриття виставки „Духовні центри християнства на Волині”, присвяченої 1025-літтю Хрещення Київської Русі. На виставці демонструються пам’ятки релігійної культури Волині – предмети особистого благочестя перших християн, твори іконопису, церковного живописного портрету, сніцарства, фрагмент оригінальної фрески з ликом Ісуса Хреста із собору Іоана Богослова в Луцькому замку, унікальні ескізні об’ємні малюнки Андріана Прахова 90-х років XIX ст., запропоновані мистецтвознавцем для церковного інтер’єру відновлюваного тоді Успенського собору в місті Володимирі.



Другий день конференція працювала в культурно-мистецькому центрі міста Володимира-Волинського. Тут провели урочисте пленарне засідання, підведення підсумків та презентацію видання „Генеральні візитації церков і монастирів Володимирської унійної єпархії кінця ХVІІ – початку XVІІІ століть: книга протоколів та окремі описи” (загальна редакція та історичний нарис: Анджей Ґіль, Ігор Скочиляс. – Львів; Люблін, 2012). На завершення учасники конференції ознайомилися з пам’ятками Стародавнього Володимира, побували у Зимненському Святогорському монастирі.

















Видано науковий збірник матеріалів конференції, у якому вміщено науковий доробок 59 авторів. Окремий розділ збірника присвячений ролі християнства в історії та культурі краю. Збірник розрахований на науковців, краєзнавців, освітніх працівників та широке коло шанувальників минувшини.
Конференцію організовано в рамках Регіональної програми розвитку культури, мистецтва і туризму у Волинській області на 2011-2015 роки та за підтримки Володимир-Волинської міської ради.
 
Фото Л.Максимова
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1254 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]