Головна » 2013 » Липень » 24 » Відкривається Всеукраїнська мистецька виставка „ВЕЛИКЕ І ВЕЛИЧНЕ”.
22:17
Відкривається Всеукраїнська мистецька виставка „ВЕЛИКЕ І ВЕЛИЧНЕ”.
Відкривається Всеукраїнська мистецька виставка „ВЕЛИКЕ І ВЕЛИЧНЕ”.
Всеукраїнська мистецька виставка
"ВЕЛИКЕ І ВЕЛИЧНЕ"
До 1025-річчя Хрещення Київської Русі
 
За підтримки Президента України
27 липня – 22 вересня 2013
 


1000 творів українського мистецтва із колекцій 35 провідних музеїв України буде презентовано в рамках Всеукраїнської мистецької виставки "Велике і Величне" у Мистецькому Арсеналі 27 липня – 22 вересня цього року. Проект "Велике і Величне" стане центральною мистецькою подією офіційної програми відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі та крізь призму мистецтва продемонструє цивілізаційний вплив християнства на розвиток культури в Україні.
Виставка "Велике і Величне" представляє 1000 найвизначніших мистецьких творів із колекцій 35 художніх, історичних та археологічних музеїв України. Проект демонструє найяскравіші сторінки історії українського мистецтва від найдавніших часів до сьогодення і окреслює сам шлях формування української ідентичності. Вагомими завданнями виставки "Велике і Величне" є пробудження історичної та культурної пам’яті українців, зміцнення відчуття спільності цивілізаційного досвіду та єдності історичних засад і світоглядних орієнтирів, усвідомлення причетності кожного до видатних сторінок минулого, а відтак і відповідальності за творення сьогодення.
Експозиція охоплює історичний період тривалістю понад п’ятнадцять тисячоліть — від доби палеоліту, Трипілля, античних міст Північного Причорномор’я, крізь давньоруське, барокове, класицистичне мистецтво до сецесії, модернізму та постмодернізму. Вона продемонструє, як мистецькі традиції Сходу і Заходу органічно адаптувалися на місцевому культурному ґрунті, народивши унікальні художні явища світового значення.
Найцінніші артефакти із зібрань 35 музеїв України вперше зустрілися в одному часі й просторі. Проект такого експозиційного обсягу, масштабів міжінституційної співпраці та широти географії — безпрецедентне явище в історії Незалежної України.
Сакральне мистецтво представлено на виставці шедеврами різних епох, найдавніші з яких – хорести-енколпіони, яким уже майже 1000 років, і лише трішки молодший за них рукопис ХІІ століття, одна з найдавніших писемних пам’яток, що збереглися на території України до наших днів — рукопис Апостола, відомий під назвою Кристинопільського (колекція Львівського історичного музею). Окрасою експозиції є рідкісні авторські ікони Самбірської школи доби Ренесансу (колекція музею "Дрогобиччина"), серед яких — роботи Василя Глібкевича з Церкви Святого Юра в Дрогобичі, яку щойно внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а також роботи художника Федуска із Самбора — ілюстратора Пересопницького Євангелія, на якому присягають українські президенти. Почесне місце в експозиції посідають барокові іконописні пам’ятки з подарованого імператрицею Єлизаветою Петрівною іконостаса родового собору останнього гетьмана України Кирила Розумовського в Козельці (колекція Національного заповідника "Чернігів стародавній").


Христинопільський Апостол ХІІ ст.
Пергамент, рукопис. Львівський історичний музей

У залах Мистецького Арсеналу представлено найдавніші на території України зроблені з кісток мамонта музичні інструменти з Мізинської стоянки на Чернігівщині, вік яких сягає 14 тисяч років, одну із найбільших археологічних сенсацій ХХ століття — унікальне золоте вбрання знатної скіф’янки з Рижанівського кургана на Черкащині, вік якого нараховує понад 23 століття (колекція Інституту археології НАНУ), а також знайдені у 2008 році на території Херсонеса античні фрески кінця ІІ — початку ІІІ ст. н. е., котрі вперше можна буде побачити за межами заповідника "Херсонес Таврійський".


Мізинський різьблений виріб з мамонтової кістки
Інститут археології НАН України

На гостей виставки чекає і ціле суцвіття живопису: від творів найвідомішого російського портретиста часів Катерини ІІ, українця Володимира Боровиковського (Полтавський художній музей імені М. Ярошенка); сакрального монументаліста Миколи Ге, роботи якого зберігаються навіть у паризькому музеї д’Орсе (з колекції Харківського художнього музею); передвижника, майстра жанрової картини та співця українського побуту Миколи Пимоненка, чиї роботи ще за життя художника купував Лувр; академіка Петербурзької Академії мистецтв, співавтора розписів Володимирського собору в Києві й володаря титулу найкращого рисувальника Рима Вільгельма Котарбінського (з колекції Сумського обласного художнього музею ім. Н. Онацького) до величних постатей народного мистецтва — Марії Приймаченко і Ганни Собачко-Шостак (Національний музей народного декоративного мистецтва) та всесвітньо знаних геніїв, які творили саме на українській землі, – Олександри Екстер та Казимира Малевича (Музей театрального, музичного та кіномистецтва України, Історико-художній музей села Пархомівка Краснокутського р-ну Харківської обл.).


Микола Пимоненко. Портрет дівчини-українки, 1896. Полотно, олія.
Сумський обласний художній музей ім. Никифора Онацького

Контроверсійний принцип побудови експозиції поєднає художні твори з археологічними артефактами й історичними пам’ятками, продемонструє взаємовпливи та взаємопроникнення традицій образотворення, спадковість мистецьких форм і мотивів та їх трансформацію на різних етапах розвитку культури.


Олександра Екстер. Ескіз костюма Вакханки для драми І.Аненського "Фаміра Кіфаред"
Музей театрального, музичного та кіномистецтва України

Виставка "Велике і Величне" покаже продовження тисячолітніх мистецьких традицій у роботах сучасних художників — Анатолія Криволапа, Тиберія Сільваші, Віктора Сидоренка, Миколи Малишка, Миколи Маценка, Олександра Сухоліта та інших. У низці спецпроектів, що реалізуються молодими художниками в режимі work-in-progress, можна простежити безпосередній зв’язок з іконографічними формами й наративними схемами, із засобами, котрі побутували в сакральному мистецтві (стінопис, вітраж) та з релігійними образами: Роман Мінін у вітражах із серії "Світло шахтаря" замикає жанрові картинки з життя сучасників у міфологізований та схематизований простір фрагментів-клейм житійної ікони, Володимир Кузнецов у серії муралів "Коліївщина" інтерпретує сучасні соціальні катаклізми в композиційній схемі Страшного суду, Степан Рябченко поєднує естетику неонової реклами із сакральним сюжетом руки, що благословляє, а великі темні силуети з проекту "На пам’ять" Гамлета Зіньківського, учасника цьогорічної Венеційської бієнале, перегукуються з величними постатями фресок у давньоруських соборах.
Всеукраїнська мистецька виставка "Велике і Величне" відкриває Мистецький Арсенал як наймасштабнішу платформу міжмузейної співпраці й консолідації професійного середовища.
Проект ініційовано та організовано Мистецьким Арсеналом за сприяння Міністерства культури України.
 
УЧАСНИКИ ПРОЕКТУ
Музеї:
Національний художній музей України
Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького
Національний музей історії України
Львівська національна галерея мистецтв ім. Бориса Возницького
Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник
Національний заповідник "Херсонес Таврійський"
Національний заповідник "Софія Київська"
Національний музей українського декоративного мистецтва
Національний центр народної культури "Музей Івана Гончара"
Національний архітектурно-історичний заповідник "Чернігів стародавній"
Волинський краєзнавчий музей
Музей волинської ікони
Горлівський художній музей
Музей "Дрогобиччина"
Дніпропетровський обласний художній музей
Донецький обласний художній музей
Євпаторійський краєзнавчий музей
Музей історії релігії (Львів)
Львівський історичний музей
Музей театрального, музичного та кіномистецтва України
Музей історії міста Києва
Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського
Одеський обласний художній музей
Пархомівський історико-художній музей
Полтавський краєзнавчий музей
Полтавський художній музей ім. Миколи Ярошенка
Сумський художній музей ім. Никанора Онацького
Харківський обласний художній музей
Хмельницький обласний художній музей
Херсонський обласний краєзнавчий музей
Червоноградський музей історії релігії
Чернігівський історичний музей ім. В. В. Тарновського
Чернігівський обласний художній музей ім. Г. П. Галагана
Інститут археології НАН України
 
Приватні колекції та митці.
 
ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ЗМІ
Прес-показ - 26 липня о 17:00
ЗМІ –  за попередньою акредитацією: [email protected].
Представникам ЗМІ потрібно мати при собі журналістське посвідчення.
 
 
Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 854 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]