Головна » 2013 » July » 10 » У музеї відкрито виставку до 70-их роковин польсько-українського протистояння на Волині у роки Другої світової війни
16:11
У музеї відкрито виставку до 70-их роковин польсько-українського протистояння на Волині у роки Другої світової війни
У музеї відкрито виставку до 70-их роковин польсько-українського протистояння на Волині у роки Другої світової війни
10 липня 2013 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки «Волинські події 1943 року в документах, спогадах, дослідженнях. Матеріали Волинського краєзнавчого музею, Державного архіву Волинської області, Волинського обласного ветеранського громадсько-культурного товариства «Холмщина». Виставка приурочена 70-им роковинам польсько-українського протистояння на Волині у роки Другої світової війни.
На виставці мовою музейних експонатів: фотографій, документів, книг, свідчень очевидців, листівок, газетних публікацій подається інформація про непрості сторінки спільної історії українського та польського народів у вирі Другої світової війни, передвоєнних та післявоєнних років.
Особлива увага звернена на події 11 липня 2003 року на Волині, коли Президент Республіки Польща Олександр Квасневський та Президент України Леонід Кучма були присутні на Волині у с.Павлівка Іваничівського району, де було відкрито  пам’ятник українсько-польського примирення  «ПАМ’ЯТЬ - СКОРБОТА – ЄДНАННЯ» та проголошено примирення відносно подій 1943 року на міждержавному рівні.
Протягом багатьох років триває процес дослідження цієї теми науковцями України та Польщі. На виставці представлено доробок істориків: книги, матеріали конференцій, газетні статті. Зокрема, цінними є спогади зібрані молодими науковцями у експедиціях про людей, які під час збройного конфлікту врятували життя як з польської так і з української сторін, а це понад 400 прізвищ.
Виставка завершується матеріалами про останні офіційні події, пов’язані з Волинською трагедією, зокрема візит Президента України Віктора Януковича до Республіки Польща 3 липня 2013 року, намір підписати спільну заяву з нагоди 70-річчя Волинської трагедії, про громадську акцію польсько-українського примирення 6-7 липня 2013 року, ініційовану Українським католицьким університетом та Східноєвропейським національним університетом імені Лесі Українки,  інші заходи.



Під час презентації директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк розповів, що виставку не планували заздалегідь. До її створення підштовхнули рішення польської сторони щодо трагічних подій на Волині 1943 року. Сказав, що на виставці подані матеріали про непрості сторінки спільної історії українського та польського народів у Другій світовій війні, документи з історії як Армії Крайової, так і УПА. Завершує виставку книга примирення, де кожен може записати свої враження та погляд на події, – наголосив директор музею.





Факти про те, що саме українці виявилися постраждалими в українсько-польському протистоянні, навів голова Волинського обласного ветеранського громадсько-культурного товариства «Холмщина» Микола Онуфрійчук.



Заступник голови Волинської ОДА Олександр Курилюк наголосив, що важливим є об’єктивний погляд на ці події. На його думку, дискусія повинна бути перш за все науковою, а не політичною.





Сьогодні Україна і Польща є незалежними державами, які будують свої відносини на принципах толерантності, миру і взаєморозуміння.  Уряди,  і народи цих країн зацікавлені в подальшому розвитку добросусідських відносин.
 
Фото Л.Максимова
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1053 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]