Головна » 2013 » Липень » 23 » Фотоальбом про Володимир-Волинський презентували в історичному музеї міста.
13:08
Фотоальбом про Володимир-Волинський презентували в історичному музеї міста.
Фотоальбом про Володимир-Волинський презентували в історичному музеї міста.
23 липня у Володимир-Волинському історичному музеї відбулася презентація фотоальбому «Володимирщина». Автором літографій, які увійшли до збірки, є художник Антоніо Чорпіта. Про нього відомо небагато, лише те, що у першій половині ХХ ст. він подорожував Володимирщиною й у своїх роботах зобразив пам’ятки архітектури нашого краю – Успенський собор, Василівську церкву, Зимненський монастир, Успенську церкву Низкиницького монастиря та ін. Мав друзів із нашого міста, з якими охоче грав у шахи. В родині одного з них й зберігаються оригінали деяких робіт художника.
Цей фотоальбом із серії «Українська культура в образах» побачив світ у 1932 році у видавництві «Українська культура» у Львові. Відтоді він не перевидавався. У супроводжуючому тексті до графічних репродукцій вказано, що це перший альбом серії, після якого мали з’явитися на світ описи сусідніх земель – Галичини, Холмщини, однак, чи вдалося завершитися цим планам, невідомо.
До 1025-літнього ювілею Володимира-Волинського роботи Антоніо Чорпіти за власний кошт перевидали уродженці нашого міста - брати Андрій і Юрій Хомики, які працюють лікарями у Трускавці та Львові.
На зустріч із земляком, який презентував видання, прибули представники освітніх та музейних закладів міста, Володимир-Волинського та Іваничівського районів, бібліотекарі, краєзнавці, членкині міської філії Союзу українок та товариства «Холмщини», однокласники, які із зацікавленням слухали розповідь Юрія Андрійовича про те, що вперше цей альбом він побачив в одного колекціонера з Вінничини. Графічні зображення Володимира вразили його до глибини душі, бо серед них були місця, які знав з дитинства. Брати вирішили, що такий планшет повинні мати кожна школа, церква, бібліотека, отож присутні отримали у подарунок безцінне видання - фотоальбом «Володимирщина».
 
Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 797 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]