Головна » Архів матеріалів
Музей бойової слави у Ківерцівській ЗОШ №4 діє!
   Ківерцівська загальноосвітня школа №4, одна із небагатьох в районі, де в хорошому стані зберігся шкільний музей бойової слави. Він розповідає  учням про трагічні події Великої Вітчизняної війни. Ініціатором створення музею бойової слави у Ківерцівській ЗОШ №4 був тодішній директор Зіновій Євницький.
У Колодяжненському музеї Лесі Українки відкрито виставку Анжеліки Рудницької „Містерія літочислення”.
   У Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відкрито виставку Анжеліки Рудницької „Містерія літочислення”, що стала підсумком восьмирічної діяльності художниці. Анжеліку Рудницьку знаємо як телеведучу, співачку, письменницю, викладача, громадського діяча, художницю, але це якраз той випадок, коли важливо побачити її твори власними очима.
   На історичному факультеті відбулася виставка одягу та декоративних тканин із колекції Музею етнографії Волині та Полісся при Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки. Композиційно її поділено за техніками виготовлення та за групами: одяг та рушники.
У Любомльському краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставку „Незламність духу на шляху до волі (До 70-річчя створення УПА)”.
   У Любомльському краєзнавчому музеї підготовлено виставку „Незламність духу на шляху до волі (До 70-річчя створення УПА)”. Відкриття відбудеться 29 жовтня 2012 року Офіційною датою створення Української Повстанської Армії вважається 14 жовтня 1942 року. На виставці представлено цікавий інформативно-ілюстративний матеріал із фондів музею, що включає світлини, особисті речі вояків УПА, які народились на Любомльщині.
У Ковелі відкрили музей афганців.
   Цікавою і пізнавальною у новоствореному музеї є експозиція, яка розповідає про роки війни в Афганістані. Один із стендів присвячений 15-ти молодим солдатам, мешканцям Ковеля та Ковельського району, які віддали свої життя, виконуючи військовий обов’язок у чужій країні. Є в музеї й бойові експонати.
   Відбулося нагородження 100 кращих подій для туріндустрії України 2012 року. Рішенням ВСГО «Рада з питань туризму та курортів» арт-шоу «Ніч у Луцькому замку» внесено до списку 100 кращих подій для туріндустрії України 2012 року.
Мрія фундатора Торчинського історичного музею Григорія Гуртового здійсниться – у Луцьку встановлять пам’ятник Християнському Милосердю.
   Цю ідею виносив у своєму серці та вистраждав усім своїм життям (пережив Голодомор 1932-1933 років та голод 1946-1947 років) відомий волинянин, уродженець Запорізької землі, заслужений працівник культури України, фундатор і незмінний директор Торчинського народного історичного музею, нині покійний Григорій Олександрович Гуртовий.
ЗУСТРІЧ З ВЕТЕРАНОМ УПА ВІДБУЛАСЯ У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ.
   З нагоди 70 річного ювілею утворення Української Повстанської Армії у Володимир-Волинському історичному музеї було розгорнуто фотодокументальну виставку присвячену цій події. В її основі – фото повстанців з Володимирщини та Волині, газетні публікації про УПА місцевих краєзнавців і дослідників, жіночий однострій повстанки Олени Музики (Петрович) – уродженки села Острівок Володимир-Волинського району.
На території Рокинівського музею-скансена відкрили єдиний на Волині пам’ятник козакові Мамаю (ВІДЕО).
    У селищі Рокині Луцького району на території місцевого музею-скансена у день Свята Покрови – 14 жовтня – відкрили пам’ятник козакові Мамаю. Ініціатор відкриття скульптури – місцевий краєзнавець, директор місцевого музею історії сільського господарства Волині і засновник Школи козацького гарту Олександр Середюк. Автор пам’ятника – заслужений діяч мистецтв України скульптор Володимир Шолудько.
У Ківерцівському районному краєзнавчому музеї відкрито галерею мистецтв (2 ВІДЕО).
   На Волині чергова знакова подія в мистецькому житті ознаменувалась справжнім святом творчості. У Ківерцівському районному краєзнавчому музеї 12 жовтня 2012 року відкрили галерею мистецтв, у якій обіцяють знайти місце для кожної творчої душі.
У Нововолинському історичному музеї вшанували пам’ять художника Олександра Вольського.
   Олександру Павловичу Вольському цими осінніми днями виповнилося б 85. Та шість років тому перестало битися серце члена Національної спілки художників України, лауреата мистецької премії імені Йова Конздзелевича. Його пам’ять вшанували у Нововолинському народному історичному музеї. Про визнаного майстра пензля Олександра Вольського згадували рідні, друзі, колеги.
У Володимир-Волинському історичному музеї відкрито виставку сакрального мистецтва „Мандруючі святі”.
   У Володимир-Волинському історичному музеї відбулося відкриття виставки сакрального мистецтва «Мандруючі святі», в якій взяли участь виконувач обов’язків генерального консула Республіки Польща у Луцьку  Кшиштоф Савіцкі, голова Волинської організації національної Спілки художників України Володимир Марчук, настоятель собору Різдва Христового отець Микола, заступник міського голови Лариса Кулікова, начальник відділу культури та туризму Андрій Шоцький та інші любителі мистецтва.
У Затурцівському музеї В’ячеслава Липинського відбулися творчі вечори режисера-кінодокументаліста М.Ткачука, приурочені 70-річчю УПА (ВІДЕО)
   До 70-річчя УПА у Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського відбувся міні-фестиваль фільмів відомого українського режисера-кінодокументаліста, лауреата Шевченківської премії Михайла Ткачука. Місцеві жителі подивилися фільми «Здобути або не бути», «Щаслива Настуня» та інші відомі роботи митця.
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „З історії УПА на Волині: витоки, становлення, діяльність” (ВІДЕО).
   У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „З історії УПА на Волині: витоки, становлення, діяльність (до 70-ої річниці від дня створення)”. Виставка зроблена на матеріалах музею і присвячена створенню і діяльність на Волині Української Повстанської Армії. В основі її – оригінальні документи, фотографії та речі українських повстанців 1940-х – 1950-х років.
У Волинському краєзнавчому музеї відбувся дитячий ранок з нагоди Всесвітнього дня захисту тварин.
   У Волинському краєзнавчому музеї,  з нагоди Всесвітнього дня захисту тварин, відбувся дитячий ранок „Ми відповідальні за тих, кого приручили”. Учасники заходу – вихованці дитячого садочку №17 м.Луцька, здійснили цікаву подорож у чарівний світ природи засобами музейної експозиції та виставки, яка була розгорнута у музеї.
Борис Клімчук шокований повідомлення братів Капранових у мережі Фейсбук щодо відкриття музею В’ячеслава Липинського у селі Затурці.
   Голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук заявив: «Шокований примітивізмом Капранових. Епатажні хлопці таки здивували публіку. Своїм невіглаством щодо Волині і Липинського».
   У Любомльському краєзнавчому музеї діє виставка «ВЕЛИЧ АРХІТЕКТУРНОЇ ДРЕВНОСТІ (Костелу Св. Трійці у м. Любомль – 600)». Матеріали її експозиції представляють широкий діапазон історії існування костелу: від глибокої давнини до сучасності.
   Наступного року виповнюється сто років з часу написання композитором світової слави  Ігорем  Стравінським одного з найвідоміших творів «Весна священна». Обласна держадміністрація пропонує відзначити цю дату на загальнодержавному рівні. До неї планують приурочити відкриття оновленого музею та міжнародну науково-практичну конференцію з дослідження творчості композитора.
Українські письменники брати Капранови радять негайно відвідати Затурцівський музей В’ячеслава Липинського. Кажуть, що „неймовірно цікаво”.
   Відомі українські письменники брати Капранови радять негайно запланувати візит до Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського. Про це вони повідомили на своїй офіційній сторінці у мережі Facebook.
Про інтелектуальну еліту Волині тепер можна дізнатися не тільки в експозиціях волинських музеїв, але й з нової книги.
   У видавництві ДП "Волинські старожитності" побачила світ книга "Інтелектуальна еліта Волині". Автором і упорядником цього проекту є відомий дослідник Волині, голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Геннадій Бондаренко. Книга є своєрідною хрестоматією, присвячена представникам волинської еліти, політикам, полководцям, знатним родинам.
   Книга розрахована на дослідників історії краю, вчителів і викладачів курсу "Волинезнавство", учнів, студентів і всіх, хто цікавиться Волинню.
   Заступник голови Волинської облдержадміністрації Олександр Курилюк оглянув хід реставраційних робіт у музеї-садибі композитора, піаніста та диригента зі світовим ім’ям Ігоря Стравінського. На оновлення маєтку знаменитого земляка в Устилузі передбачено майже 2 мільйони гривень.
   В обласному центрі Волині сталася надзвичайна подія: відкрили Братський Некрополь та меморіальну дошку, присвячену луцькому першодруку «Лямент».
У Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського відкрито виставку творчих робіт майстринь Світлани Тихоліз та Оксани Деревич.
   У Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського відбулось урочисте відкриття „Барвистий світ народного мистецтва”, на якій представлено колекції творів самобутніх майстринь: затурчанки Світлани Тихоліз та жительки Локач Оксани Деревич.
   З нагоди Дня туризму відділ культури і туризму Горохівської райдержадміністрації організував туристичну екскурсію у м.Берестечко для учнів, які є переможцями обласних та районних конкурсів серед піаністів. У ній взяли участь 18 дітей, вчителі, музейні працівники.

   У с. Човниця на Ківерцівщині з нагоди 120-ї річниці з дня народження академіка Михайла Кравчука відбулась науково-практична конференція „Не згасне ім’я, не згасне Слава”. Окрім того, представники виконавчої влади області та району, столичні академіки та науковці, педагоги з усіх районів області, місцеві мешканці вшанували пам’ять славетного математика покладанням квітів до його монументу, а також відвідали Зразковий музей імені Михайла Кравчука, що розташовується у стінах Човницької ЗОШ I-II ступенів.

   У приміщенні дирекції Державного історико-культурного заповідника у м. Луцьку за сприяння Волинської та Рівненської облдержадміністрацій в рамках угоди про гуманітарно-культурне співробітництво, яка регламентує спільне впровадження проекту «Волинь туристична», відбулася презентація світлин та фотоальбомів рівненського фотохудожника Олександра Харвата «Шляхами Великої Волині» та «150 святинь Великої Волині».
У Волинському краєзнавчому музеї проведено вечір, присвячений 120-річчю від дня народження українського математика Михайла Кравчука.
   У Волинському краєзнавчому музеї відбувся тематичний вечір „Його любов – Україна і математика”, приурочений 120-ій річниці від дня народження всесвітньовідомого математика, уродженця Волині Михайла Кравчука. Михайло Пилипович Кравчук – один з найвидатніших математиків XX століття, чиї праці стали фундаментом для розвитку різних галузей математичної науки: вищої алгебри та математичного аналізу, теорії диференціальних та інтегральних рівнянь, теорії ймовірності і математичної статистики.
    На підтримку ініціативи ветеранів війни та вшанування подвигу партизанів і підпільників у роки Великої Вітчизняної війни, увічнення їх пам’яті 22 вересня на державному рівні відзначається День партизанської слави. У Музеї історії студенти ІІІ курсу хімічного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки зустрілися з ветераном партизанського руху Анатолієм Ольховичем.
    У Ківерцівському районі відбулися урочистості з нагоди Дня партизанської слави та 45-річчя Лопатенського музею партизанської слави.
Відбулось паломництво вірних Волинської єпархії УПЦ КП до чудотворної Холмської ікони Божої Матері (ВІДЕО).
   У день свята Різдва Богородиці в Луцьку відбувся хресний хід вірних Волинської єпархії УПЦ КП від Свято-Троїцького кафедрального собору до Музею волинської ікони, де зберігається чудотворна Холмська ікона Божої Матері.
Майстриня Валентина Галкіна провела майстер-клас із соломопластики для студентів Східноєвропейського університету.
   У Волинському краєзнавчому музеї експонується виставка „Моє захоплення – мій духовний світ” на якій представлено 101 роботу лучанки Валентини Галкіної. 21 вересня 2012 року майстриня провела майстер-клас із соломопластики студентам історичного факультету кафедри документознавства та музейної справи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.
Проведено обласний семінар-практикум музейників Волинської області „Сучасні технології в роботі музейних установ різних рівнів”.
   З метою удосконалення фахового рівня, професійної кваліфікації та обміну досвідом музейних працівників області на базі Волинського краєзнавчого музею та Кортеліського історичного музею 19-20 вересня 2012 року проведено обласний семінар-практикум директорів комунальних та громадських музеїв області на тему „Сучасні технології в роботі музейних установ різних рівнів”.
27, 29 та 30 вересня 2012 року на лучан та гостей міста очікує насичена програма культурно-просвітницьких заходів з нагоди Дня туризму.
27 вересня відбудеться урочисте відкриття нового туристичного об’єкту – Братського Некрополю та пам’ятної меморіальної дошки, присвяченої виходу луцького першодруку «Лямент» у приміщенні Хрестовоздвиженської церкви.
Протягом дня музеї гостинно відчинять свої двері для всіх відвідувачів, а о 11.00 та 15.00 годині усі охочі зможуть завітати туди на безкоштовні екскурсії.
   Волинським краєзнавчим музеєм спільно з Волинською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України, Кортеліським історичним музеєм, ДП „Волинські старожитності” та Ратнівськими райдержадміністрацією і райрадою  проведено XLII Всеукраїнську наукову історико-краєзнавчу конференцію „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Ратнівщина в історії України і Волині”, приурочену 70-річчю Кортеліської трагедії 1942 року.
« 1 2 ... 154 155 156 157 158 ... 167 168 »