Головна » Архів матеріалів
У Волинському краєзнавчому музеї відбувся тематичний вечір до Дня партизанської слави та Міжнародного дня миру.
   У конференц-залі Волинського краєзнавчого музею відбувся тематичний вечір „Подвигу жити”, приурочений до Дня партизанської слави та Міжнародного дня миру.
   Нещодавно призначений директор заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький розповів, що нині перед працівниками заповідника стоять передовсім три завдання. Йдеться про паспортизацію об’єктів, розроблення документації на землю, реставрації пам’яток тощо. Про це йшлося під час засідання постійній комісії Луцької міської ради з питань освіти, науки, культури, мови.
Чому занепадають українські музеї?
    Занепад українських музеїв свідчить про падіння інтелектуального рівня нації і спричинений він неефективною держполітикою та негативом у ЗМІ. Про це повідомляють «Коментарі» з посиланням на Концепцію Державної цільової програми розвитку музейної справи на період до 2018 року, підготовлену Міністерством культури України.
   Луцький ресторан «Монастирська дорога», за версією журналу «Фокус», увійшов у сімку ненудних музеїв України.
Запрошуємо обговорити проект Концепції Державної цільової національно-культурної програми розвитку музейної справи на період до 2018 року.
   Запрошуємо взяти участь у громадському обговоренні проекту Концепції Державної цільової національно-культурної програми розвитку музейної справи на період до 2018 року, який розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства культури України (розділ «Громадське обговорення») для отримання пропозицій та зауважень. Зауваження та пропозиції приймаються в термін до 14 жовтня 2012 року в письмовому та електронному вигляді.
Волиняни разом із православними паломниками з Польщі вшанували чудотворний образ Холмської Божої Матері.
   У неділю, 16 вересня 2012 року, в церковному життя Луцька відбулась знакова подія – відбувся хресний хід від Свято-Покровського кафедрального храму до Музею волинської ікони, де зберігається чудотворна Холмська ікона Божої Матері. Там перед особливо шанованим православними західних українських земель чудотворним образом Пресвятої Діви був відслужений молебень і акафіст, а присутні православні вірні мали нагоду приложитись до чудотворного образу.
   Волинський краєзнавчий музей спільно з Волинською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України та Кортеліським історичним музеєм запрошують до участі у Всеукраїнській науковій конференції „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Ратнівщина в історії України і Волині”, присвяченій 70-річчю Кортеліської трагедії 1942 року.
19-20 вересня відбудеться семінар-практикум музейників Волинської області „Сучасні технології в роботі музейних установ різних рівнів”.
    На базі Волинського краєзнавчого музею та Кортеліського історичного музею 19-20 вересня 2012 року відбудеться обласний семінар-практикум директорів комунальних та громадських музеїв області на тему „Сучасні технології в роботі музейних установ різних рівнів”.
ПРОГРАМА (УТОЧНЕНА)
Художника-реставратора Волинського краєзнавчого музею Л.Я.Обухович нагороджено Орденом Святої великомучениці Варвари.




ВІТАЄМО!
10 вересня 2012 року важливий особистий ювілей у художника-реставратора Волинського краєзнавчого музею Л.Я.Обухович.




ВІТАЄМО!

У Волинському краєзнавчому музей відкрито виставку „Гордість та слава Волині”.
    У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „Гордість та слава Волині”. Виставка приурочена Дню фізичної культури та спорту, а також Року спорту і здорового способу життя в Україні. На виставці представлені документи, фотографії, нагороди, сувеніри, спортивні аксесуари, які знайомлять відвідувача з історією Центру інвалідного спорту Волині, створеного за розпорядженням Представника Президента у Волинській області від 20 квітня 1993 року.
У Волинському краєзнавчому музеї презентували видання „Археологічні дослідження в Україні-2011”.
   У приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбулася презентація книги «Археологічні дослідження в Україні-2011» – щорічного видання Польового комітету Інституту археології НАН України. Воно містить інформаційні повідомлення про роботу археологічних експедицій поточного польового сезону.
У Ковельському музеї діє виставка гравюр Альони Федік.
   У Ковельському історичному музеї діє перша персональна виставка гравюр ковельчанки Альони Федік. Особливістю експонованих робіт є виконання їх в офортній техніці, що дозволяє отримувати відбитки з друкарських форм, виготовлених шляхом травлення металевої поверхні в азотній кислоті.
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку робіт соломопластики.
    У Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття персональної виставки робіт соломопластики Валентини Галкіної „Моє захоплення – мій духовний світ” з нагоди особистого ювілею майстрині.
У Ковельському історичному музеї відкрито персональну виставку вишивальниці Ніни Габрилевич (ВІДЕО).
   Персональна виставка Ніни Габрилевич, розгорнута у ці дні в одній із зал Ковельського історичного музею – своєрідний творчий звіт майстрині перед тими, хто хоче більше дізнатися про символіку і кольористичні особливості української вишивки.
Пішов з життя директор Торчинського народного історичного музею Григорій Олександрович Гуртовий.
1 вересня 2012 року обірвалася земна дорога засновника і незмінного директора Торчинського народного історичного музею, ветерана музейної справи Волині, людини, яка все своє життя, всю свою прекрасну душу віддала самовідданому служінню на ниві збереження й увічнення культурної і духовної спадщини українського народу
 ГУРТОВОГО
ГРИГОРІЯ ОЛЕКСАНДРОВИЧА
    «Де душа живе без страху». Під таким девізом у Музеї Лесі Українки університету відбулася зустріч із головою правління Східноєвропейського інституту розвитку, співробітницею центру Тагора, журналісткою, поетесою, авторкою перекладу «Лісової пісні» Лесі Українки бенгальською мовою Мрідулою Гош. Супроводжували гостю українські письменники та громадські діячі: директор Науково-дослідного інституту Лесі Українки Микола Жулинський і керівник театру «Коло Лесі» Іван Драч.
Відзначили першу річницю відкриття Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського.
   У Затурцях відзначили першу річницю створення Меморіального музею В'ячеслава Липинського, відомого політолога, історика, громадського діяча.
Питання про фінансування Музею історії Луцького братства XVII-XXI ст. буде вирішено.
   Постійна комісія Волинської обласної ради з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області розглянула питанняпро долю Музею історії Луцького братства XVII-XXI ст.
Відкрито церковний музей у підземеллі храму Святої Трійці с.Тростянець.
   Митрополит Луцький і Волинський Михаїл освятив новостворений парафіяльний музей у підземеллі храму Святої Трійці с.Тростянець Ківерецького деканату. Освячення проведено після Божественної Літургії та хресного ходу з нагоди свята Тростянецької чудотворної ікони Пресвятої Богоматері, яку наша єпархія особливо вшановує у неділю перед Успінням Богородиці.
    У стінах Луцького замку відбувся п’ятий ювілейний фестиваль ковальства та мистецтва флористики «Солом’яна птаха». Під час фестивалю лучани та гості міста мали унікальні нагоду відвідати безкоштовні майстер-класи у майстрів своєї справи, приміром, робити вироби із сіна – скульптуру із сіна у вигляді птаха як оберіг сім’ї.
    Фестиваль дзвонарного мистецтва «Благовіст Волині» цього року вирішили замінити на майстер-класи для лучан. Традиційно до замку Любарта на фестиваль запрошували професійних дзвонарів. Втім цього року вирішили обмежитися майстер-класами.
   У День міста, Луцьк поповнився ще однією туристичною «родзинкою». Відкрито Центр туристичної інформації та послуг. Він стане центром гостинності для туристів. Тут можна буде придбати сувенірну продукцію луцьких та волинських майстрів, отримати безкоштовну інформації про Луцьк.
У Володимир-Волинському історичному музеї розгорнуто фотодокументальну виставку до 21-ої річниці незалежності України.
   У Володимир-Волинському історичному музеї розгорнуто фотодокументальну виставку. Фотознімки, документи, вирізки з газет розповідають про шлях володимирчан до незалежності, про внесок до національно-демократичного відродження.
   Нині в колишньому будинку всесвітньо відомого композитора в Устилузі тривають реставраційні роботи. Тож нині експозицію демонтовано. Відкрити нове приміщення планується до наступного дня народження Ігоря Стравінського, 17 червня, тож протягом майже року охочі зможуть познайомитися з волинським періодом життя композитора лише завдяки віртуальній екскурсії на сайті «Україна Incognita» (incognita.day.kiev.ua).
   Луцький Музей книги збагатився новим експонатом — факсимільною копією Пересопницького Євангелія. Книгу передав до музею архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій.
Директора Волинського краєзнавчого музею Анатолія Силюк відзначено подякою Волинської облдержадміністрації.



В І Т А Є М О !

    У Луцьку побувала знімальна група телеканалу 1+1. Сюжет, який підготували телевізійники, показували у ранковій передачі „Сніданок з 1+1”. У відео із Луцька - і аптека-музей, і кімната Лесі Українки, і, звісно Луцький замок.
Видано Волинський музейний вісник. Випуск 4.
   У випуску вміщено статті та повідомлення з історії та сучасної практики музейної справи Волині та України. В окремому розділі подано матеріали Третього круглого столу „Музеї у дослідженні та збереженні пам’яток культурної спадщини західноукраїнських етнічних земель”, присвяченого 125-річчю заснування першого музейного закладу на Волині та 35-річчю встановлення Міжнародного дня музеїв (16 травня 2012 року, м. Луцьк).
   Відбувся новий захід для охочих пізнати своє місто. Екскурсію на тему «Підземелля Луцька» провів директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський. Варто зазначити, що це був, напевно, найчисельніший захід. Охочих побачити на власні очі луцькі підземелля набралося близько півтори сотні! Подекуди це навіть створювало певні незручності при веденні екскурсії.
Ікону, на якій присягали вояки УПА, передано до Волинського краєзнавчого музею.
   Голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук передав ікону „Образ Покрови”, на якій присягались вояки УПА у 1942 році, Волинському краєзнавчому музею.
У Нововолинському історичному музеї представлено творчі доробки колишнього шахтаря.
   Уже стало традицією, що працівники Нововолинського історичного музею систематично влаштовують різноманітні виставки, даючи можливість кожному відвідувачу долучитися до світу прекрасного. Сьогодні нововолинці мають приємну нагоду познайомитися з творчими доробками Юрія Донських, художника із м. Володимира-Волинського.
Для Музею волинської ікони передано ще одне приміщення у м. Луцьку по вул. Ярощука, 16.
   В межах спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області з балансу комунального підприємства «Санаторій матері і дитини «Пролісок» на баланс  Волинського краєзнавчого музею  передано приміщення у м.Луцьку на вул. Ярощука, 16  загальною площею 394 кв. м.
   Ведуча багатолітньої зворушливої передачі  першого національного телеканалу „Надвечір’я” завітала до Луцька невипадково.  Невід’ємна і важлива сторінка історії становлення і розвитку Волинського радіо — це заслуга її батька – уповноваженого українського радіокомітету Володимира Леонтійовича Щербатюка. Візит шанованої гості —  розпочався із відвідин музею Волинської ОДТРК.
Волинським краєзнавчим музеєм підготовлено програму „Музей-школі” на допомогу вчителям та учням навчальних закладів Волинської області.
   Відповідно до нових програм загальноосвітніх шкіл, гімназій, ліцеїв області Волинський краєзнавчий музей розробив і видав комплексну програму „Музей-школі. На допомогу вчителям та учням навчальних закладів Волинської області 2012-2013 навчальний рік”.  – Луцьк, 2012.
« 1 2 ... 155 156 157 158 159 ... 167 168 »