Головна » 2012 » Серпень » 25 » У Луцькому замку – V „Солом’яна птаха”.
14:51
У Луцькому замку – V „Солом’яна птаха”.
У Луцькому замку – V „Солом’яна птаха”.
У стінах Луцького замку відбувся п’ятий ювілейний фестиваль ковальства та мистецтва флористики «Солом’яна птаха». Про це інформує «Волинська правда».
Фестиваль відгримів 25 серпня 2012 року, у День міста. Під час фестивалю лучани та гості міста мали унікальні нагоду відвідати безкоштовні майстер-класи у майстрів своєї справи, приміром, робити вироби із сіна – скульптуру із сіна у вигляді птаха як оберіг сім’ї. Цікаво, що на фест прибули численні гості. Так, у сусідньому Рівному організовували уперше ковальський фестиваль, тому вони прибуло у гості до Луцька. 9 майстрів наковалень показували свою майстерність в обласному центрі Волині. Потім луцькі майстри-ковалі з візитом мають завітати у сусіднє місто. До замку Любарта завітав і майстер-коваль з Голандії Хууд Сенсен. Цьому пану – 74 роки, і він схожий на казкового гнома, який видобуває коштовні скарби з-під землі. Під час фестивалю він навчав майстерності українських ковалів. Зауважив, що йому дуже приємно, що фестиваль відбувається у старовинній фортеці й подякував організаторам дійства.
Начальник управління культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів зауважила, що «Солом’яна птаха» уже стала традиційною мистецькою подією для Луцька та його окрасою. «Наше місто має високий культурно-мистецький потенціал», – сказала вона. Також вона подякувала організаторам фестивалю та благодійникам, яким допомогли у його проведенні.
Організатор фестивалю Ольга Грицюк зауважила, що основою нації є духовність. І запросила до слова людину, без підтримки якої, можливо, не відбувся цей фестиваль – народного депутата України Ігоря Палиці. Вона охарактеризувала його: «Твої справи говорять так голосно, що я не чую твоїх слів».
Благодійник Ігоря Палиця зауважив, що Луцьк справді став містом фестивалів. Він зазначив, що потрібно дедалі більше підтримувати гарні справи, вивчати культуру та історію рідного міста.
Опісля вітальний слів відбулося урочисте відкриття фестивалю. Ігор Палиця, Хууд Сенсен та один з організаторів фестивалю коваль Олег Грицюк запалили своєрідні факели на знак старту фестивалю. Далі розпочалися майстер-класи. Настав час справжнього сімейного дозвілля. Гостей частували і ковальським кулішем, по 15 гривень за 300 грамів. Смакували гості фестивалю і наливками, і питними медами, а дехто – і ковбасками з різноманітними соусами. За сто грамів ковбаси кухарі просили 20 гривень.
Протягом фестивалю була створена і скульптурна композиція заввишки 2 метри, котру майстри створили з металу, дерева та сіна. Зауважимо, що вже впродовж кількох років символом фестивалю стало стилізоване зображення птахи, що сидить на копиці сіна.
На фестиваль прибули ковалі не лише з Рівного, але зі Львова, Тернополя, Червонограда, Житомира, Чернівців, Івано-Франківська та інших міст.
«Родзинкою» фестивалю «Солом’яна птаха» став «Боді-арт для майбутніх матусь». Для них діяла професійна фотосесія. Пізніше ці фотографії можна буде побачити на спеціальній фотовиставці.
Під час фестивалю мистецтва та сімейного дозвілля також ярмаркували. Торгували віночками, виробами із соломи, футболками з логотипом фесту, а також виготовляли монети.
Зазначимо, що попередні аналогічні фестивалі залишили по собі ковані роботи, які експонуються в Луцькому замку – це ковані свічники на декоративній решітці «корони Вітовта», яку щорічно запалюють живим вогнем під час арт-шоу «Ніч у Луцькому замку».
Організаторами фестивалю стали ВОГО Асоціація «Оберіг Мистецтва», мистецька студія «Оле-арт» (засновники Олег та Ольга Грицюки), управління культури Луцької міської ради.
Фото: Олена КУЗЬМИЧ
 
Категорія: Луцький історико-культурний заповідник „Старий Луцьк” | Переглядів: 1536 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]