Головна » 2012 » Вересень » 19 » Директор Державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький розповів про перспективи розвитку заповідника.
22:13
Директор Державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький розповів про перспективи розвитку заповідника.
Директор Державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький розповів про перспективи розвитку заповідника.
Директор Державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький розповів про перспективи розвитку заповідника. Про це йшлося під час засідання постійній комісії Луцької міської ради з питань освіти, науки, культури, мови, – інформує «Волинська правда».
Так, нещодавно призначений директор заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький розповів, що нині перед працівниками заповідника стоять передовсім три завдання. Йдеться про паспортизацію об’єктів, розроблення документації на землю, реставрації пам’яток тощо. На все-про все необхідно 10,9 мільйона гривень. Найбільшу увагу слід приділити документації пам’яток, адже вона датується ще 70-тими роками ХХ століття. Нова є лише на так званий «шляхетський будинок», де нині тривають ремонтні роботи. Також у Луцьку нараховується 39 пам’яток місцевого значення. Мовляв, немає документації – немає реставрації.
Також планується заміна дерев’яних елементів Луцького замку, адже сходи нині знаходяться у аварійному стані. Потрібним є і нове ґонтове покриття. Деревина має бути із твердих порід дерева, аби вона прослужила довго. На ці роботи необхідно витратити 3,5 мільйона гривень. Павло Рудецький зауважив, що туристи хочуть побувати і у Стировій вежі, й у інших. Потрібно потурбуватися і про підземний перехід від залишків Церкви Іоана Богослова. Чимало проблем для крип та підземних поховань додають люди, які полюбляють сидіти на них під час фестивалю «Ніч у Луцькому замку». Люди можуть і травмуватися. Ще 41 тисячу гривень потрібно витрати на ремонт мосту біля воріт замку Любарта.
Проблем заповіднику додає і те, що фактично ним керує Волинська ОДА, а замок знаходиться на території міста, тим більше, що міська рада має й гроші виділяти. Тому виникає дуалізм.
Наразі планується відкрити експозицію у Стировій вежі замку, там потрібно виконати ремонт і облаштувати експозицію. Треба потурбуватися і про прохід від костелу Петра і Павла до вежі Чарторийських та залишків стіни Окольного замку. Нині тут купи сміття. Павло Рудецький зауважив, що він сподівається і на прозорішу співпрацю із «луцьким кротом» Олегом Виноградовим, який нині фактично опікується луцькими підземеллями. Наприклад, із підземелля потрібно зробити ще один вихід, аварійний. А старий потрібно облагородити. Серед планів роботи заповідника – і поява сайту з детальним описом усіх пам’яток, а ще видання путівника по заповіднику.
Найбільшою проблемою залишається і те, що у заповіднику дуже важко становити орендарів земельних ділянок, які псують обличчя Старого міста.
Депутат Анатолій Пархом’юк зауважив, що потрібно подумати над джерелами фінансування заповідника, у тому числі – з міжнародних проектів.
А ось під час розгляду цього питання на засіданні іншої постійної депутатської комісії, яка опікується питаннями етики та регламенту, депутат Богдан Шиба зауважив, що наразі не варто розглядати це питання. Він наголосив, що потрібно потурбуватися про контроль за зоною заповідника; точками для регенерації у стилі Старого міста. Мовляв, потрібне відновлення образу, бо у Старому місті – застій. «Це не має бути законсервована територія», – переконаний екс-мер. Він переконував присутніх, що питання слід розглядати не зараз, а наприкінці року. Каже, що потрібно озвучувати питання і про статус національного для заповідника. Також на думку Богдана Шиби, слід направити лист до Волинської ОДА про те, що Луцькрада у майбутньому надасть свої пропозиції щодо розвитку заповідника.
Під час засідання комісії лунали і позиції створення тимчасової депутатської комісії для вироблення позиції Луцькради щодо майбутнього «Старого Луцька», але обранці луцької громади, згадавши досвід роботи інших тимчасових депутатських комісій, все таки вирішили відкласти розгляд питання про заповідник у часі. Проте чи так станеться чи ні – вирішить сесія Луцької міської ради на наступному тижні.
 
Джерело: сайт Волинська правда, 19.09.2012
Категорія: Луцький історико-культурний заповідник „Старий Луцьк” | Переглядів: 1368 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]