Головна » 2012 » Жовтень » 2 » У Любомльському краєзнавчому музеї діє виставка, присвячена 600-річчю Любомльського костелу Святої Трійці.
16:23
У Любомльському краєзнавчому музеї діє виставка, присвячена 600-річчю Любомльського костелу Святої Трійці.
У Любомльському краєзнавчому музеї діє виставка, присвячена 600-річчю Любомльського костелу Святої Трійці.
22 вересня 2012 року в Любомльському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки під назвою: «ВЕЛИЧ АРХІТЕКТУРНОЇ ДРЕВНОСТІ (Костелу Св. Трійці у м. Любомль – 600)». Стародавня сакральна споруда лише фактом свого існування спонукає зазирнути за завісу таємничого кілька столітнього минулого нашого краю. Польський історик Ян Длугош детально описує у своїх працях приїзди до Любомля польського короля Владислава Ягайла, який надав місту привілеї, часто проводив тут дозвілля, і подає першу згадку про побудову костелу в м. Любомль: «…25.12.1409 р., в день Різдва Христового він (В. Ягайло – авт.) проводить у Любомлі, де споруджує всього за один день дерев’яний парафіяльний костьол для проживаючих там католиків…».
У 1412 році замість дерев’яного король Ягайло вибудував новий мурований костел у готичному стилі, який також отримав назву Св. Трійці. Цьому передували певні історичні події. Після перемоги в Грюнвальдській битві між об’єднаними польськими військами і Орденом, король Владислав заключив у 1411 році мирний договір з магістром пруським Генріхом. Великому Литовському князю Вітовту, за активну участь у війні, король віддав Поділля і на деякий час Любомльщину, після чого розпочався об’їзд руських і литовських земель.
Існує цікава легенда про будівництво костелу: «Після перемоги під Грюндвальдом, коли польські і литовські рицарські хоругви верталися до своїх залишених замків, волинські князі поверталися разом з королівською хоругвою. На підвищеннях біля Любомля дійшло до кривавої сутички з дикими татарами. Король злякався і, дивлячись на небо, сказав: «Пресвята Трійця, збережи нас, а на вічні часи дарую Тобі тут костьол». Так воно і сталося. Перемога сприяла тому, що король швидко подарував Любомлю костел під назвою Святої Трійці».
Пізніше споруда костелу неодноразово перебудовувалась. У 1731 році до храму із заходу було добудовано ще один об’єм, після чого костел набув барокового вигляду.
У 1910 році у період підготовки до святкування 500-річчя костелу розпочалися ремонтні роботи. У святкуванні в 1912 році брали участь біскуп і 12 ксьондзів. У пам’ять про цю дату до північної стіни прибудована капличка з написом, також виготовлені для парафіян пам’ятні срібні та алюмінієві медальйони. У 1918 році магістрат Любомля випустив поштові марки з видами міста, на одній із них зображений костел.
Головною святинею костелу був чудотворний образ Любомльської Божої Матері. Вперше документальні згадки про ікону – від 1750 року. Ікона Божої Матері з Дитятком – Господом Ісусом, знаходилась у Рожанцьовому вівтарі костелу до 16 липня 1944 року. Опісля єдине зображення на Волині (Лоретанської) Любомльської Божої Матері було вивезене ксьондзом Стефаном Ястщембським у с. Поліхна Тарнобжегського воєводства (Польща), де зберігається і нині.
У квітні 1992 року костел був переданий римо-католицькій громаді міста. 14 червня 1992 року костел освячений біскупом Маркіяном Трофимяком і ксьондзом Людвігом Камилевським. У 1996 році, на прохання парафіян, для костелу з Польщі була передана копія чудотворної ікони Любомльської Божої Матері.
На сьогодні костел Св. Трійці у Любомлі є найстарішою католицькою святинею Волині.
Матеріали експозиції Любомльського краєзнавчого музею представляють широкий діапазон історії існування костелу: від глибокої давнини до сучасності. Серед найбільш старовинних експонатів нині діючої виставки – хрест-каравака (проти чуми і холери) ХVІІ ст., також чаші, датовані ХVІІІ ст.,  знайдені у підземеллі костелу Св. Трійці. До періоду ХVІІІ-ХІХ ст. відноситься дзвін з Любомльского костелу з написом «JULJA». Експонуються фото 1993 року – Любомльська чудотворна ікона Лоретанської Божої Матері: до реставрації, в період реставраційних робіт, після реставрації.
На виставці можна побачити різноманітні світлини із зображенням вигляду костелу Св. Трійці від 1920-х років до сьогодення. Також фото настоятелів.
Цінними експонатами виставки є срібний та алюмінієвий медальйони 1912 року, випущені на честь 500-ліття побудови костелу Св. Трійці. Сувенірні пам’ятні монети з нагоди 600-річчя цієї ж величної споруди також є привабливою частиною матеріалів виставки. На вітринах розміщено копії документів з інформацією про костел з 1414 по 1941 рік.
Окремо варто згадати про диск із записом короткометражного документального фільму про костел під назвою: «Костел Святої Трійці в Любомлі – видатна пам’ятка архітектури», присвячений 600-річчю від часу побудови костелу. Створили фільм юні жителі м. Любомль Сергій Лончук та Іван Грига.
Барвистою окрасою виставки є картини із зображенням костелу Св. Трійці місцевих художників.
Звісно, на виставці представлено ще чимало інших матеріалів, серед яких і книги, і журнали, і карти, що стосуються монументальної будови старовинного католицького храму. Кожен охочий відвідати виставку зможе розширити свої знання про архітектурну сакральну спадщину рідного краю.
 
Джерело: Любомльський краєзнавчий музей, 02.09.2012
Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 1275 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]