Головна » 2012 » Жовтень » 24 » Музей етнографії Волині та Полісся показав студентам виставку з бабусиної скрині.
12:50
Музей етнографії Волині та Полісся показав студентам виставку з бабусиної скрині.
Музей етнографії Волині та Полісся показав студентам виставку з бабусиної скрині.
22–24 жовтня 2012 року на історичному факультеті відбулася виставка одягу та декоративних тканин із колекції Музею етнографії Волині та Полісся при Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки. Композиційно її поділено за техніками виготовлення та за групами: одяг та рушники.
Народний одяг і рушники українців – яскраве й самобутнє культурне явище, котре не обмежувалося функціональним призначенням, а завжди відображало духовні традиції народу та його світоглядні уявлення. Разом з тим вони несуть у собі національну символіку.
Найбільш давньою технікою декорування було ткання, яке в багатьох поліських селах збереглося й дотепер. Ткані декоративні рушники та сорочки становили першу групу виставки. Представлені експонати виготовлені простим полотняним і саржевим тканням, що чітко простежується на фактурі виробів («ялиночки», «ромби» та ін.).
Другу групу складали рушники і сорочки, вишиті «хрестиком», із чорно-червоною та кольоровою гамами. Найбільш характерним для традиційних вишивок Волині та Полісся є двоколірність. На тканинах пишно розцвіли маки, троянди, лілії. Серед розмаїття орнаментів можна побачили оленів, коней, голубів, павичів, півнів тощо.
В окрему групу зібрано рушники і сорочки, що вишиті технікою «гладь». Багатство кольорів дозволило реалістично відобразити букетні композиції: братики, незабудки, фіалки.
Світлана ЧИБИРАК
 
Категорія: Музей етнографії Волині та Полісся при Східноєвропейському національному університеті | Переглядів: 562 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]