Головна » 2012 » September » 27 » У с. Човниця на Волині відбулися урочистості з нагоди 120-ї річниці з дня народження академіка Михайла Кравчука.
13:02
У с. Човниця на Волині відбулися урочистості з нагоди 120-ї річниці з дня народження академіка Михайла Кравчука.
У с. Човниця на Волині відбулися урочистості з нагоди 120-ї річниці з дня народження академіка Михайла Кравчука.
У с. Човниця на Ківерцівщині 27 вересня 1892 року народився Михайло Кравчук – математик, який прославив не лише Волинь, а й Україну на увесь світ. 27 вересня 2012 року саме тут з нагоди 120-ї річниці від дня народження академіка відбулась науково-практична конференція „Не згасне ім’я, не згасне Слава”. Участь в урочистому заході взяли перший заступник голови обласної ради Юрій Лобач, голова Ківерцівської райради Михайло Марчук, представники виконавчої влади області та району, столичні академіки та науковці, педагоги з усіх районів області, місцеві мешканці.
„Пам’ять про нашого славетного волинянина живе у його наукових роботах та у наших серцях. А як відомо людина жива – допоки жива пам’ять про неї”, – наголосив у вітальному слові Юрій Лобач. Окрім того перший заступник голови обласної ради побажав усім учасникам науково-практичної конференції плідної роботи та успіхів на науковій ниві.
У ході пленарної частини заходу було озвучено ряд наукових доповідей, що глибоко розкривають постать академіка Михайла Кравчука у різних аспектах його життя в частині наукової та педагогічної діяльності.
Окрім того, керівники області та району вшанували пам’ять славетного математика покладанням квітів до його монументу, а також відвідали Зразковий музей імені Михайла Кравчука, що розташовується у стінах Човницької ЗОШ I-II ступенів. У ролі екскурсоводів виступили вихованці навчального закладу, які із захопленням розповідали гостям про життєвий та творчий шлях свого видатного земляка.
 
ДОВІДКОВО:
Михайло Пилипович Кравчук – український математик, академік АН УРСР (з 1929). Доктор фізико-математичних наук (з 1924), професор Київського Політехнічного Інституту, вчитель Архипа Люльки – конструктора реактивних авіадвигунів, та Сергія Корольова – конструктора радянських космічних кораблів, майбутнього академіка Володимира Челомея.
Учасник багатьох міжнародних математичних конгресів. Мав широкі контакти із світовою математичною громадськістю. Співавтор першого тритомного словника української математичної термінології. Наукові праці стосуються алгебри, математичного аналізу, диференціальних та інтегральних рівнянь, теорії функцій та інших розділів математики.
Михайло Кравчук – автор понад 180 наукових робіт, в тому числі більше десятка монографій з різних галузей математики. Його наукові результати дістали міжнародне визнання. Серед них і перший проект комп’ютера. Його методи особливо використовуються тепер у зв’язку з розвитком кібернетики.
Методи М.Кравчука використані в США, Японії та інших країнах при моделюванні кібернетичної техніки. Наукові праці М. Кравчука широко використовували американські автори першого у світі комп’ютера.
У студентські роки підтримував ідею національного відродження. Відвідував засідання студентського громадського об’єднання „ Українська громада”.
1937 року у республіканській пресі з’являються розгромні статті проти професора Михайла Кравчука. Його звинувачують у націоналізмі, шпигунстві, антирадянщині. У 1938 року М. Кравчука заарештували. Помер академік 9 березня 1942 на Колимі у віці 49 років.
 
Джерело: сайт Волинської обласної ради, 27.09.2012
Категорія: Музей академіка Михайла Кравчука (с.Човниця Ківерцівського району) | Переглядів: 1493 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]