Головна » 2015 » May » 14 » Вшановуючи минуле, будуємо майбутнє
19:24
Вшановуючи минуле, будуємо майбутнє
Вшановуючи минуле, будуємо майбутнє

   День пам’яті жертв політичних репресій – щорічний національний пам’ятний день в Україні, який відзначають у третю неділю травня. У Волинському технікумі НУХТ відбувся захід, присвячений пам’яті про ці страшні події. З метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги до трагічних подій в історії України завідувач Музею жертв тоталітарних режимів, викладач Ніна Патрай організувала зустріч учнів та студентів із колишніми політв’язнями.

   На заході були присутні ветерани Братства ОУН-УПА імені Клима Савури, члени Волинського товариства політичних в’язнів і репресованих Тетяна Барбелюк (Байда), Антон Костюк, Анастасія Грабовська, Марія Ткачук, а також Петро Царук та Валентина Єгорова, члени проводу громадської ветеранської організації Волинського обласного товариства політичних в’язнів і репресованих, та Анжела Аблаєва, представник громадської організації «Кримські татари Волині».

   Розпочався захід хвилиною мовчання, якою було вшановано пам’ять загиблих співвітчизників. Потому запрошені гості розповіли про арешти, тяжкі умови табірного життя, допити, знущання й тортури, якими намагалися знищити український народ.

   В ході зустрічі гості читали свої поезії, зверталися до молоді з проханнями пам’ятати жорстокі уроки історії для того, щоб ніколи більше не зазнати лихоліття диктатури та жахів політичного терору. Ветерани ОУН-УПА наголосили, що ворог хотів знищити в українців бажання мати свою державу, але їм це не вдалося – Україна як держава відбулася і українці довели, що вони не просто народ, а нація. І Україна має майбутнє, бо у неї є така героїчна і звитяжна молодь.

   Письменниця Тетяна Барбелюк (Байда) подарувала свої книги «Свічі гаснуть від вітру» та «Мріє моя крилата». Голосом Тетяни Байди до нас промовляють сотні тисяч замордованих наших земляків, що знайшли вічний спочинок у безіменних могилах.

   Перед учнями та студентами виступила Анжела Аблаєва, переселенка з Криму, представник громадської організації «Кримські татари Волині». Вона розповіла про найтрагічніші сторінки історії свого народу та про сьогоднішню окупацію Криму.

   Ніна Патрай у своєму виступі зазначила, що збереження пам’яті про невинні жертви нелюдського більшовицького режиму є нагадуванням і застереженням для майбутнього - немає нічого страшнішого від тоталітарного режиму.

   Студенти стоячи аплодували і дякували гостям за їх незламність, організованість, непокору і героїзм. На завершення заходу всі разом виконали Гімн України.

   Такі зустрічі сприяють відродженню національної пам’яті. Сьогодні особливо важливо привернути увагу нашого суспільства до трагічних подій історії України та відродити національну пам’ять, перейняти досвід старшого покоління з метою утвердження у душах молодого покоління українців нетерпимості до будь-якого насилля.

Джерело: Волинський технікум НУХТ

Категорія: Музей жертв тоталітарних режимів | Переглядів: 956 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]