Головна » 2015 » May » 15 » В обласному музеї презентуватимуть українське повсякдення ранньомодерної доби Волині
12:11
В обласному музеї презентуватимуть українське повсякдення ранньомодерної доби Волині
В обласному музеї презентуватимуть українське повсякдення ранньомодерної доби Волині

Шановні друзі!

Пропонуємо вашій увазі збірник

 “Українське повсякдення ранньомодерної доби. Волинь XVI ст.”

   Видання містить 320 документів з історії життя волинської спільноти XVI ст. Основою матеріалу для збірника стали актові книги ґродських і земських судів XVI ст., що зберігаються у Центральному державному історичному архіві України в м.Києві. Документи розкривають змістовно як матеріальний світ повсякденного людського побуту, так і найрізноманітніші сторони людського життя в усіх його проявах. Тут показано стосунки всередині станів, у тому числі родинні та сусідські, а також взаємини різних станів тогочасного українського соціуму: рядової шляхти, міщанства, селянства, духовенства та етнічних груп, що проживали на території Волині.

   Збірник дозволяє під новим кутом зору поглянути на тогочасні процеси і явища буденного людського життя, які раніше залишалися поза увагою дослідників. Зокрема детальніше простежується життя соціуму у період ранньомодерної доби, що дозволяє з’ясувати устрої всередині різних спільнот, виявляючи їхні особливі риси та поділ на групи. Особливо це стосується нижчих станів суспільства, у першу чергу селянства, яке впродовж тривалого часу розглядалось у вітчизняній історіографії як одноманітна безлика і мовчазна маса.

   Матеріальну площину повсякденного життя зуміли дослідити за допомогою інвентарів, іноді доволі детальних, дворів шляхетських маєтків з описом їх внутрішнього планування, будівельних матеріалів дворових споруд, виглядом господарських і житлових приміщень, інколи навіть інтер’єрів та меблювання кімнат різного призначення, господарського начиння тощо. Скарги про шляхетські наїзди на маєтки містять перелік пограбувань шляхетського, міщанського та селянського майна. Серед найцінніших речей і предметів тогочасного побуту, які зазвичай називають самі власники, виділяються коштовності, одяг, зброя, домашнє начиння та харчові припаси. Одним із найважливіших елементів повсякденної загальної культури будь-якого соціуму, що одночасно засвідчує престиж і соціальний статус власника, є, безперечно, одяг, детальні переліки якого трапляються доволі часто. Зокрема, зазначаються різні його види, як от: делія, жупан, опанча, ярмяк, кунтуш – назви використаних тканин, у тому числі імпортованих, їх колір, оздоблення, ринкова ціна тощо.

   Низка документів збірника показує повсякденний устрій міського життя в його різноманітних проявах, стосунки між різними верствами, а також відносини українського населення з іншими етнічними групами. Документальний матеріал надає можливість для вивчення такого нового напрямку вітчизняної історіографії як конфліктологія. При цьому соціально-культурна серцевина українського соціуму цієї доби розкривається зсередини, очима і вчинками її реальних осіб. А це дає нам змогу наблизитись до їхнього сприйняття повсякденної реальності.

   Надзвичайно цінними у виданні є ілюстрації одягу різних станів волинського суспільства XVI століття, здійснені на основі архівних документів Сергієм Шаменковим, автором низки науково-історичних реконструкцій військового та цивільного одягу XVI – XVIII ст.

Ґрунтовний аналіз документів тогочасної епохи висвітлено у п’ятиаркушній передмові керівником колективу – Іриною Ворончук.

   Кількість сторінок - 739

   Насолоджуйтесь відкриттям нових сторінок нашої історії!

Презентація збірника відбудеться

21 травня 2015 року о 15.30 год.

у Волинському краєзнавчому музеї

тел. для довідок 24-23-58 (відділ етнографії)

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 782 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]