Головна » 2016 » February » 12 » У Волинському музеї українського війська відкрито виставку до річниці виведення радянських військ з Афганістану
15:29
У Волинському музеї українського війська відкрито виставку до річниці виведення радянських військ з Афганістану
У Волинському музеї українського війська відкрито виставку до річниці виведення радянських військ з Афганістану

   Десять років збройного протистояння в Афганістані стали чи не найтривалішою війною двадцятого століття. Тоталітарний комуністичний режим вважав цю південну країну територією власних інтересів. Рішення про введення радянських військ до Афганістану було ухвалене 12 грудня 1979 року на засіданні Політбюро ЦК КПРС і оформлено секретною ухвалою ЦК КПРС. Саме тоді, наприкінці 1979 року українські батьки проводжали на строкову службу в Афганістан своїх синів. І протягом ще дев`яти років українські родини здригалися від страшного слова «Афган».

   25 грудня 1979 року почалося введення радянських військ в Демократичну Республіку Афганістан (ДРА).

   Нове радянське керівництво на чолі з М. Горбачовим визнало помилковим рішення попередників, і з кінця 1986 р. пішло на поетапне виведення військ. 15 лютого 1989 р. останній радянський вояк залишив афганську землю.

   В Афганістані загинуло в якості радянських військовослужбовців 2572 українці (17,09% всіх втрат). Із 620 тис. радянських військовослужбовців, що пройшли через Афганістан, 160 тис. (24,19% загального числа) складали громадяни України, причому за післявоєнний час (1989–2003 рр.) від хвороб та від наслідків бойових поранень померло в два рази більше українських ветеранів Афганістану, аніж у роки афганської війни (1979–1989 рр.). Зі 160 тис. українців – 2300 волинян, 70 з яких загинули. Крім вище приведеної статистики за весь період війни в Афганістані, загалом, попало в полон або пропали безвісти 417 військовослужбовців, з яких на Батьківщину повернулися 130 чоловік.

   У філії Національного військово-історичного музею – Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки 11 лютого було розгорнуто тематичну виставку, приурочену 27-й річниці виведення військ з Афганістану. З виставки можна дізнатись про етапи перебування радянських військ в Афганістані, тих, хто поліг на полі битви.

   Виставку відрито за адресою: м. Луцьк, вул. На Таборищі, 6, телефон для довідок: (0332) 24-00-51.

Джерело: Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки

Категорія: Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки | Переглядів: 858 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]