Головна » 2015 » May » 19 » У Шацькій галереї – про виставку і новий музей
19:28
У Шацькій галереї – про виставку і новий музей
У Шацькій галереї – про виставку і новий музей

   18 травня вся світова спільнота відзначала Міжнародний день музеїв. У Шацькому лісовому коледжі ім. Валентина Сулька, де діє районна галерея мистецтв, районне та обласне відділення Українського Фонду Культури презентували виставку графічних творчих робіт волинського художника Євгена Понагайби „Фентезі”. Вона вже встигла побувати в Європі, – пише Волинська газета.

   Перші роботи автора були виконані в реалістичному стилі олійними фарбами, деякі з них можна зустріти на виставці. Пізніше художник почав оформляти книжки і працював у техніці графіки. Є роботи виконані в техніці чорно-біла графіка – вони зараз на виставці в Києві, а кольорова графіка представлена на цій виставці. Художник каже, що винайшов свою власну течію у мистецтві. Вона протилежна реальності – це поєднання ірреалізму та абстракціонізму. Автор за допомогою кольорових плям, ліній та форм виражає своє ставлення до оточуючого світу. Так він самовиражається! Ось такий коротенький екскурс творчості провела Василина Столярчук, науковий співробітник Ковельського музею.

   Вже традиційно Шацька галерея мистецтв зібрала чимало гостей. Серед них – голови Шацької райдержадміністрації Ігор Корольчук та районної ради Сергій Віннічук, завідувач сектору з питань інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату РДА Олена Гуж, голова обласного відділення Українського Фонду Культури Геннадій Сарапін, директор Шацького РБК Валентина Ханзерук, в.о. начальника Шацького районного відділу культури Оксана Юхимук, директор Шацького лісового коледжу ім. В. В. Сулька Ігор Жмурко та його заступники Андрій Панасюк і Василь Маротчак, науковий співробітник Ковельського музею Василина Столярчук, а також викладачі коледжу, вчителі, студенти та школярі Шацької ЗОШ І-ІІІ ст.

   Вже кілька років поспіль діє на теренах нашого району галерея мистецтв у стінах коледжу, адже він був і залишається культурною столицею курортного краю. У його стінах проводяться найзнаковіші події міжнародного, всеукраїнського, обласного чи то районного рівня: наукові конференції, симпозіуми, семінари, зустрічі, презентації, концерти. Тут гуртується молодь, формується нове покоління української нації.

   Та знаковим цей день виявився не лише через відкриття виставки, але й через конструктивний діалог з владою та шачанами стосовно створення Шацького історико-краєзнавчого музею. Вже неодноразово озвучувалось питання про створення музею у Шацьку, що відтепер набув статусу одного з найпривабливіших туристичних регіонів не лише Волині, а й України загалом. Дане питання розглядалось на засіданні сесії Шацької селищної ради, оскільки Шацький район – єдиний в області, що не має такого закладу. Зі слів депутата, голови комісії по культурі Валентини Ханзерук, керівництво Українського Фонду Культури бачить такий музей у приміщенні старої початкової школи (біля БДЮТ). До того ж, виявилося, що ця споруда, за історичною довідкою Київського науково-дослідного інституту, представляє для краю архітектурну цінність.

   На нинішньому етапі музей – це не просто забаганка, це вимога сьогодення. Адже народ, що не знає свого минулого, історії свого народу, не має майбутнього. Події сьогодення ще раз доводять, що уникнути повторення помилок можна лише знаючи історію свого народу.

   Тож надзвичайно приємно, що влада не просто підтримала ідею, а вже розпочала роботу у зазначеному напрямку. На теперішній час вже визначились і з кандидатурою завідувача музею, що буде сприяти координації подальшої роботи. Зроблено впевнені кроки до поставленої мети, сподіваємось, що за підтримки районної влади та шачан згодом свої двері гостинно відчинить Шацький краєзнавчий музей.

Надія ПРИЙМУК,

голова Шацького районного відділення Українського Фонду Культури

Фото автора

Категорія: Музей фауни Шацького лісового коледжу | Переглядів: 936 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]