Головна » 2015 » May » 5 » У Нововолинському музеї школярам розповіли про події Другої світової війни (ФОТО, ВІДЕО)
11:07
У Нововолинському музеї школярам розповіли про події Другої світової війни (ФОТО, ВІДЕО)
У Нововолинському музеї школярам розповіли про події Другої світової війни (ФОТО, ВІДЕО)

   До дня пам’яті та примирення в історичному музеї Нововолинська розповіли школярам про жахливі наслідки глобального військового конфлікту – Другої Світової війни для України та Світу, – повідомляє Інтернет-видання «БУГ».

   На заході були присутні ветерани та учнівська молодь. Працівники музею для присутніх підготували відеодобірку документальних кадрів Другої світової війни.

   Для України ця війна стала національною трагедією, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців. З різних причин на німецькому боці воювало до 250 тис. українців та до 50 тис. було мобілізовано до армій союзників Третього Рейху. Загалом безповоротні втрати України (українців та інших народів) склали 8-10 млн осіб. Матеріальні збитки становили 285 млрд тогочасних рублів. Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 5,6 тис. мостів, 28 тис. сіл, 300 тис. господарств.

   Протягом попередніх 24 років незалежна Україна відзначала 9 травня День Перемоги за усталеним радянським зразком. Святкування за яким не відповідали історичній пам’яті українського народу і загальноєвропейським традиціям та призводили до ігнорування трагічних сторінок Другої світової війни, закріплювали в свідомості культ війни. Завдяки Указу Президента «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» та Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» Україна розпочинає нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення. Для підкреслення страшного слова ВІЙНА Україна долучається до загальноєвропейської традиції вшанування жертв війни із використанням червоних маків. З огляду на поточну військово-політичну ситуацію не рекомендується використовувати в якості символів перемоги над нацизмом червоний прапор із серпом та молотом, п’ятипроменеву зірку та «Георгієвську стрічку».

   Цьогоріч, ми українці відзначаємо 8-9 травня під гаслом “1939-1945. Пам’ятаємо перемагаємо”.

Категорія: Нововолинський народний історичний музей | Переглядів: 1121 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]