Головна » 2015 » May » 15 » НАЙДАВНІШИЙ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ МУЗИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТ ПЕРЕДАНО ДО ВОЛИНСЬКОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ!
10:35
НАЙДАВНІШИЙ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ МУЗИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТ ПЕРЕДАНО ДО ВОЛИНСЬКОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ!
НАЙДАВНІШИЙ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ МУЗИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТ ПЕРЕДАНО ДО ВОЛИНСЬКОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ!

   Цими днями до Волинського краєзнавчого музею передано цікавий артефакт – музичний інструмент епохи кам’яної доби. Він являє собою фалангу стопи північного оленя з просвердленими, або виламаними, отворами (мал. 1). Річ було знайдено в с. Хрінники на березі водосховища і передано краєзнавцем із Луцька – Олександром Кричевським.

   Подібні вироби були раніше виявлені на багатьох стоянках середнього палеоліту Європи. Вони знайдені в печерах Laugerie Basse, Les Eyzies, Dordogne, у Франції та в інших місцях Європи (мал. 2). Їх пов’язують з неандертальцями мустьє (близько 70000-15000 р. до н.е.). Ці кістки були інтерпретовані як свистки.

   Вказані артефакти дають різкий пронизливий звук і могли використовуватись в якості сигнальних пристроїв, або музичних інструментів. Вони також можуть бути пов’язані з ритуальними практиками, як шаманські елементи. Музика часто супроводжувала священні ритуали і, можливо, вони використовувались, для відлякування злих духів.

   І хоча є ще питання, пов’язані з цими “свистками”, вважається , що це перші музичні інструменти, які отримали подальший розвиток у пізнішого населення кроманьйонців. На жаль, в Україні цій темі не надається належна увага, і ми не знайшли ні однієї статті, присвяченої палеолітичним “свисткам”. Однак, впевнені, що такі знахідки є, але можливо не всі їх правильно інтерпретують, чи не надають належної уваги.

Григорій Охріменко,

провідний науковий співробітник музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 818 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]