Головна » 2015 » May » 13 » Музейний комплекс урочища Лопатень у травневі дні
14:36
Музейний комплекс урочища Лопатень у травневі дні
Музейний комплекс урочища Лопатень у травневі дні

   У ці травневі дні музейний комплекс, що знаходиться в урочищі Лопатень Ківерцівського р-ну, відвідують дорослі і діти з Волині та сусідніх областей. Їдуть, щоб віддати шану загиблим у роки війни, покласти квіти на могили та до обеліска Слави, оглянути партизанські землянки, ознайомитися з експонатами музеїв Волинського лісу та Партизанської слави, садибою лісівника, старовинною пасікою, пройтися екологічною стежкою, попити цілющої радонової водиці з лісового джерела, – пише «Волинська газета».

   – Цього року з нами активно співпрацюють Луцьке, Ковельське та Рівненське екскурсійні бюро, – каже директор Лопатенського меморіально-музейного комплексу Валентина Шульгач. – Найбільше відвідувачів з обласного центру. За ці дні у нас побували педагоги та школярі Луцьких ЗОШ 5, 18, 21, 25, учні багатьох навчальних закладів Ківерцівського р-ну. Ми дуже вдячні за допомогу в наведенні порядку та облаштуванні території лісівникам ДП «Цуманське ЛГ», зокрема, Партизанського лісництва.

   Валентина Олександрівна проводить нас залами музею Волинського лісу, звертає увагу на численні опудала різних птахів, які з’явилися нещодавно. Каже, що найбільше ними цікавляться школярі, а ось дорослі звертають увагу на знаряддя праці волинських лісівників та історію лісогосподарювання. Музей Волинського лісу розміщується на першому поверсі, другий віддано під «партизанські експонати». Оглянувши і їх, зазираю до книги відгуків.

    «Той, хто не пам’ятає свого минулого, не має майбутнього! – пише Л.Цалюк зі Старої Вижви.

   «Дуже вдячні ініціаторам відновлення території комплексу – волинським лісівникам та працівникам музею…» – сім’ї Гончаруків із с.Журавичі, Хрєнових і Мельникових із Черкас.

   «Велика подяка ініціативним та відданим працівникам, що створили та підтримують цей музей…» – сім’я Михальчуків із Луцька.

   «Надіюсь, війна більше не повториться…» – Т.О.Сиротюк з с.Бірки Любомльського р-ну:

   Є тут записи відвідувачів з смт Дубище Рожищенського, с.Калинівка Маневицького, с.Баїв Луцького, с.Жорнище Ківерцівського, інших р-нів області, м.Умань і Черкаси, Рівне, гостей із Польщі…

   9 травня сюди зібралися ветерани Ківерцівського р-ну. Із цим переможним святом Миру їх вітали голова Ківерцівської райдержадміністрації Валерій Ткачук, голова Ківерцівської районної ради Андрій Киричук, голова районної ветеранської організації Степан Звонко, керівники районних установ.

   – 70 років тому світ здобув перемогу над нацизмом, – зазначає у зверненні до ветеранів і всіх жителів району Валерій Ткачук. – Наші діди та прадіди боролися за те, щоб ніхто і ніколи не посягав на волю та незалежність будь-якого народу. Сьогодні ми вклоняємося воїнам – переможцям нацизму та нинішнім захисникам Вітчизни, які своїми мужніми вчинками утверджують спадкоємність українських традицій в прагненні до волі. Мільйони учасників Другої світової війни – не суха статистика для нас, а історія практично кожної української сім’ї. Ми пам’ятаємо та шануємо подвиг наших героїв. Сподіваюсь, що ці історичні дати стануть початком примирення. Впевнений, що вже скоро ми станемо свідками ще однієї перемоги нашого народу над спільним ворогом.Дякую кожному за вірність своїй країні – тоді, 70 років тому, зараз, в складний для країни час, завжди. Міцного здоров’я, благополуччя та мирного неба.

   Після урочистостей дорослі і діти прогуляються територією історико-природничого комплексу. Заглядають до партизанських землянок, зупиняються біля обеліска Слави. Скрізь чистота та порядок. Всі алейки висипані галькою, біля музеїв Волинського лісу та Партизанської слави є екологічний клас, де можна перепочити, послухати пташиний концерт. По всій території облаштовано клумби, на яких ростуть квіти.

   Цього дня, об’їжджаючи лісові масиви Ківерцівщини, звернув увагу, що дуже багато відпочивальників було на рекреаційних пунктах ДП «Цуманське ЛГ» та ДП «Ківерцівське ЛГ». Автівками, мотоциклами, конями і велосипедами з’їжджалися сюди мешканці довколишніх сіл, щоб відпочити на природі… Це, до речі, зауважили й керівники району – голови райдержадміністрації та районної ради Валерій Ткачук і Андрій Киричук, які, схвально відгукуючись про організаційні заходи з нагоди дня Пам’яті, Примирення та Перемоги, дуже високо оцінили й роботу лісівників. Свято відбулося дуже урочисто і комфортно завдячуючи і їх праці.

Сергій Цюриць

На фото автора: у Лопатені.

Категорія: Лопатенський історико-природничий музейний комплекс | Переглядів: 1045 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]