Головна » 2015 » May » 20 » Фестиваль у домі, де живуть музи (ФОТО, ВІДЕО)
21:07
Фестиваль у домі, де живуть музи (ФОТО, ВІДЕО)
Фестиваль у домі, де живуть музи (ФОТО, ВІДЕО)

   З нагоди Міжнародного дня музеїв на території музейного комплексу “Затурцівський меморіальний музей В'ячеслава Липинського” відбувся фестиваль народного мистецтва під назвою “Над Королівським шляхом” (робоча назва – “Джерела Турії”).

   Така гучна назва не випадкова. Адже міжнародна траса, яка пролягає через Затурці, колись називалась “Великим” або “Королівським Шляхом”, а останній власник маєтку Липинських у Затурцях Станіслав Казимирович назвав його “одвічним шляхом з Києва до Кракова”. Цією назвою організатори (а це ЗМЛ, відділ культури Локачинської держадміністрації, Затурцівська сільська рада та осередок “Джерело” (с.Затурці) Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка) хотіли привернути увагу громадськості до діяльності єдиного в районі державного музейного закладу, зацікавити краєзнавчими пошуками дітей і молодь, підкреслити важливість проведення цього заходу для розвитку та популяризації аматорського співу й народної інструментальної музики, традиційного декоративно-ужиткового мистецтва, народної кулінарії та квітникарства, а також благодійництва та підняття престижу Локачинського району як туристично привабливого регіону.

   Захід ми присвятили пам'яті жертв політичних репресій в Україні (21 травня цей День — в календарі), а також українським воїнам АТО та їх родинам.

   На фестиваль прибуло понад дві сотні людей, серед яких — матері, дружини і діти захисників Вітчизни на сході України, майстри народного мистецтва, художники, літератори, краєзнавці, телевізійники,учасники художньої самодіяльності, учні і студенти з Луцька і Володимира-Волинського, професійні митці.

   Після поетичних рядків, присвячених Матері-Вітчизні, та оголошення змісту заходу ведучими на святково прикрашену імпровізовану сцену перед центральним входом до музею були запрошені присутні учасники АТО і члени їх родин, яким вручили букетики конвалії і солодощі. Тут же було оголошено збір благодійних внесків і пам'ятних оберегів українським воїнам у зону бойових дій. За мить під звучання обплетеного лозою дзвона (майстер плетіння – Анатолій Лучко з Луцька) присутні вшанували пам'ять жертв політичних репресій хвилиною мовчання.

   А по тому розпочалась акція “Подаруй музею експонат”. Як і щоразу під час відвідин нашого музею, відомий громадський діяч, історик і журналіст Василь Ворон вручив бібліотечку книг українською і польською мовами, запевнивши, що його родина й надалі сприятиме розбудові й популяризації Затурцівського музею. Художній керівник і диригент Локачинської хорової капели Ростислав Кушнірук передав для наших фондів поважне зарубіжне видання — шеститомник “Українські народні мелодії”, виданий у Нью-Йорку 1964 року та подарований у 1990-х роках наймолодшою донькою останнього Гетьмана України Оленою Отт-Скоропадською. Галина Кажан і Марія Лукашевич з Луцька передали до фондів відеофільми із записами своїх творчих робіт; дещо раніше під час приїзду в Затурці добірку авторських книг подарував музею відомий громадський діяч, голова Волинської обласної організації товариства “Холмщина” Микола Онуфрійчук. Старі фото, паперові грошові купюри періоду Української Держави Павла Скоропадського, ляльки-берегині, вишивані серветки, плетені кошики, терниця, елементи жіночого і чоловічого вбрання та інші речі етнографічного характеру знайдуть своє місце в експозиції та на змінних виставках музею.

   У продовження фестивалю виступили професіонали та аматори народного співу, інструментальної музики, декламатори: заслужена артистка України Галина Кажан, чоловічий ансамбль Затурцівського будинку культури, аматорські фольклорні гурти “Горлиця” (селище Рокині) та “Журавка” (с.Брище), квартет учасників хорової капели “Посвіт” Луцького палацу культури. Своїм співом зачарували присутніх лауреати Міжнародного фестивалю ”Ти не згасла, зоре ясна” Галина Савельєва і Надія Поліщук, затурчанка Тетяна Пташук. Високу виконавську майстерність показали музики і співаки з Локач Марина Шех, Роман Бугайчук і Яна Дудік. Особливий інтерес глядачів викликав виступ вихованців “Школи козацького гарту” селища Рокині, які показали своє мистецтво у виконанні “бойового гопака” під керівництвом відомого волинського краєзнавця-музейника Олександра Середюка. Завершила музичну програму “Їхав козак на війноньку” пісня “Повертайся, солдате” у чудовому виконанні учениці 7 класу Затурцівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім.В.К.Липинського Насті Тарасюк.

   Після того відбулося спілкування гостей музею з майстрами декоративно-ужиткового мистецтва, художниками: Оксаною Білик, Лесею Дембровською (писанкарство), Ярославом Дубенем (плетіння з коріння дерев) з Володимира-Волинського, лучанами Олесею Іщук (витинанка) та Анатолієм Лучком (лозоплетення) з Луцька, затурчанками Ларисою Кошицькою (художнє плетіння гачком) і художницею-портретистом Іванною Дацюк, а також новозагорівською ткалею Неонілою Кренц.

   Безперечно, таку широку програму реалізувати було непросто, тому деякі сторінки фестивалю не були розкриті повністю. Зокрема, залишилось мало часу на майстер-класи від майстрів народного мистецтва, недостатньо було часу для огляду та оцінки народних костюмів, реклами та продажу декоративних рослин (їх запропонували наші просвітяни Оксана Поплавська, Галина Ушакова, Леся Ковальчук, Олег Кушнір), а також для прогулянок у парку та смакування чаями з трав і кондитерськими виробами місцевих аматорів. Щоправда, фото у капелюшках епохи В'ячеслава Липинського та розкішному народному вбранні все ж встигли зробити сучасні модниці різного віку.

   Цю культурно-мистецьку подію в Затурцях фіксувала на камеру а також спілкувалася з учасниками та гостями фестивалю знімальна група Волинської обласної держтелерадіокомпанії (Тетяна Біскуб і Валерій Фетисов), а також Марія Лукашевич — керівник Волинської обласної творчої дитячої студії “Боривітер” обласного центру туризму.

   Завершився фестиваль виконанням Гімну України всіма присутніми.

Наталя Гатальська,

провідний науковий співробітник Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 1003 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/9
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]