Головна » 2017 » February » 1 » Запрошують на відкриття Музею історії села Піддубці
14:54
Запрошують на відкриття Музею історії села Піддубці
Запрошують на відкриття Музею історії села Піддубці

Про те, що село Піддубці має свою цікаву вікову історії, знають його жителі від малого до старого. А що є чим похвалитися й перед іншими, у цьому переконаєтеся, побувавши у селі та спілкуючись із старожилами. А сільські активісти вирішили заснувати музей села, щоб пам'ять зберігалася для майбутніх поколінь. Захід відбудеться 3 лютого (у п'ятницю) о 13.00 у місцевій школі, – повідомляє «Волинь-нова».

Цікаві факти з історії рідного села розповіла його жителька та завуч місцевої школи Ольга Чухілевич:
– Село Піддубці розташоване над трасою Луцьк-Київ. Перші сліди поселень на його території належать ще добі палеоліту. Цей факт засвідчили розкопки польського археолога Яна Фітцке. А перші писемні згадки про село належать до 14 ст. Піддубці відомі були ще за часів Любарта, як значне поселення біля двох стратегічних шляхів – на Олику, до Клеваня і Рівного та на Полісся через Колки.У 2-ій половині 30-х років у селі активно діяв численний осередок ОУН. Провідником культурного розвитку у той час було товариство «Просвіта», яке заснувало в селі читальню, хор і аматорський гурток. Візитівкою села й досьогодні є його Свято-Покровська церква, памятка архітектури 18 століття. Сюди, у церковноприходську школу, до подруги і вчительки Марії Биковської приїздила Леся Українка. Під враженням від поїздки поетеса написала нарис «Школа», опублікований вперше у львівському журналі «Народ» у 1895 році.

Отож, є чим пишатися не лише піддубчанам, а й загалом – волинянам! Чи не так? Приїздіть на відкриття музею – і ще більше цікавого дізнаєтеся.

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 706 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]