Головна » 2018 » January » 19 » Запрошують на культурно-мистецьку акцію пам’яті Соломії Крушельницької
16:41
Запрошують на культурно-мистецьку акцію пам’яті Соломії Крушельницької
Запрошують на культурно-мистецьку акцію пам’яті Соломії Крушельницької

Художній музей у Луцьку – відділ Волинського краєзнавчого музею, в межах проекту «Довгі осінні, зимові вечори», 24 січня презентує культурно-мистецьку акцію з відкриттям виставки «На вершині світової слави». У події візьмуть участь гості зі Львова: директор Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької Галина Тихобаєва, завідувач наукового відділу Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької Данута Білавич, старший науковий співробітник Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької Галина Огорчак.

В рамках цієї культурно-мистецької акції відбудеться концерт вокальної музики за участю заслуженої артистки України, солістки Львівської обласної філармонії Лілії Коструби (сопрано) та заслуженої артистки України, професора ЛНМА ім. М. Лисенка Ярослави Матюхи (партія фортепіано).

Творчість Соломії Крушельницької (1872-1952) мала великий вплив на розвиток світового оперного мистецтва. Славетній українській співачці й сьогодні відводиться вагоме місце в історії світової музичної культури. Від початку кар’єри цієї талановитої артистки авторитетні музичні критики постійно акцентували на своєрідності мистецького обличчя та винятковій обдарованості Соломії Крушельницької. «Вона володіла тією таємничою субстанцією, – писав італійський музикознавець Рінальдо Кортопассі, – яка розливаючись рікою, зачаровує публіку і несе в собі присмак безсмертної слави».

Основною складовою незвичайного успіху артистки, «своєрідного феномену Соломії Крушельницької», як зазначали музикознавці, крім природних голосових даних, став багатогранний драматичний талант, завдяки якому вона створила незабутні музично-драматичні образи на оперних сценах багатьох країн. У якій ролі не виступала б Крушельницька – а в репертуарі співачки було близько 60 оперних партій, – вона ніколи не повторювала себе. Поринаючи у чарівний світ співу та гри, була кожного разу іншою до найдрібніших деталей. Описати кожен тріумф української артистки на оперній сцені неможливо. Чо-Чо-сан, Аїда, Галька, Саломе, Електра, Лорелея, Ельза, Брунгільда – ці створені С. Крушельницькою образи стали символом її артистичної майстерності.

Найбільша збірка документальних пам’яток, що розповідає про українську примадонну, зберігається у Музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької у Львові. Основою фондової колекції музею, яка налічує понад 22 тисячі музейних предметів, є особистий архів Соломії Крушельницької, в якому представлені меморіальні речі співачки, фотографії, афіші та програми її виступів, музична критика, епістолярій, грамофонні платівки поч. ХХ ст. із записами музичних творів у виконанні артистки, художні твори.

На виставці демонструються оригінальні матеріали з фондів Музею Соломії Крушельницької, які розкривають найважливіші етапи біографії української співачки, її виступи на найвідоміших оперних та концертних сценах світу. Це – фотографії С. Крушельницької в різних ролях та в приватному житті, програми, клавіри опер та нотні видання з бібліотеки артистки, її особисті речі, документи. Окремим розділом виставки є твори живопису сучасних українських художників, які були створені в рамках мистецького проекту Solomiya під патронатом благодійного фонду «Україна – це ми». Це – портрети С. Крушельницької, а також пленерні роботи, на яких зображені будівлі у Львові, що пов’язані із життям і творчою діяльністю видатної артистки. Доповнюють експозицію реконструкції сценічних костюмів Соломії Крушельницької. Всі ці матеріали дають відвідувачам виставки можливість краще пізнати велич і надзвичайний талант однієї з найбільших оперних співачок кінця ХІХ – початку ХХ ст.

Початок акції: 24 січня (середа) 2018 року о 15.00 годині.
Місце зустрічі: Художній музей м. Луцька – відділ ВКМ,
вул. Кафедральна 1-А, (Луцький замок)

Оргкомітет

Джерело: Художній музей

Категорія: Художній музей | Переглядів: 508 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]