Головна » 2017 » May » 29 » Волинь не забула свого воєводу...
16:50
Волинь не забула свого воєводу...
Волинь не забула свого воєводу...

У Волинському краєзнавчого музеї відбулась лекція-дискусія "Генрик Юзевський – спроба примирення польських і українських національних прагнень", з якою виступив польський аналітик, коментатор і історик, працівник Польського Інституту Міжнародних Справ Лукаш Ясіна, – повідомляє "Голос України".

Генрик Юзевський – знакова фігура міжвоєнної історії Волині. Перебуваючи певний час на посаді віце-міністра внутрішніх справ в уряді Симона Петлюри, а в 1928–1938 роках працюючи волинським воєводи, він активно сприяв становленню польсько-українського порозуміння.

Президент Ігнацій Мосціцький і воєвода Генрик Юзевський, Волинь, червень 1929 року / Архів механічної документації, Варшава (фото взято з книги Snyder T. Sketches from a Secret War)

Генрик Юзевський був прихильником розвитку місцевого самоврядування із більш широким залученням до нього українських службовців. Він підтримував розбудову українських і польсько-українських громадських організацій i української освіти. Через свою проукраїнську позицію згодом змушений був піти з посади керівника Волинського воєводства.

Захід відбувся з нагоди 125 річниці народження Генрика Юзевського і мав на меті привернути увагу до особистості, яка ще в часи першої половини XX століття пропагувала порозуміння та пропрацювала стратегію співпраці між Україною та Польщею.

У перспективі планується також організувати конкурс наукових та публіцистичних робіт, тематичну виставку та круглий стіл на тему діяльності Генрика Юзевського. Зокрема, восени громадськості буде запроновано фрагмент спогадів Юзевського, присвячених періоду його праці в Луцьку. Проект реалізують Генеральне консульство Республіки Польща в місті Луцьк, ВОГО "Фонд місцевого розвитку" та Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Lutsk за участі Волинського краєзнавчого музею. Проект підтримано польським Міністерством Культури і Народної Спадщини.

Максим СОЛОНЕНКО

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 615 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]