Головна » 2015 » March » 12 » ВИСТАВКУ РОБІТ З БЕРЕСТИ ВІДКРИТО У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ
12:29
ВИСТАВКУ РОБІТ З БЕРЕСТИ ВІДКРИТО У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ
ВИСТАВКУ РОБІТ З БЕРЕСТИ ВІДКРИТО У ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОМУ ІСТОРИЧНОМУ МУЗЕЇ

    Виставка робіт із берести відкрилася у Володимир-Волинському історичному музеї. Свої роботи на ній презентують восьмикласники міської ЗОШ №2 Максим Грудненко та Олег Марчак.

    Береста – зовнішня шарувата частина кори берези. Цей матеріал людству відомий з давніх-давен. Берестяні вироби були знайдені у гробниці єгипетського фараона Тутанхамона (14 ст. до н.е.), візерунки з берести можна побачити і на сагайдаках скіфських воїнів. У Київській Русі цей матеріал використовували для письма. Берестяні грамоти з Новгорода пролежали в землі понад 800 років і добре зберіглися. Березову кору використовують у народному господарстві і медицині. А ще з неї роблять сувеніри, іграшки, рибальські поплавки, картини.

    У Володимирі-Волинському також є умільці, які працюють з березовою корою. Вони займаються у Центрі позашкільної освіти під опікою керівника гуртка, талановитого художника і вчителя, випускника Прикарпатського Національного університету імені Василя Стефаника Ярослава Дубеня. Учні Ярослава Йосиповича – Максим Грудненко і Олег Марчак навчаються у 8-А класі середньої школи №2 м.Володимира-Волинського. У вільний час займаються плаванням, боротьбою і виготовленням робіт з берести.

    На витворах юначих рук можна побачити Василівську церкву, Успенський собор, Замок Любарта, замок королеви Бони, Зимненський монастир, Порохову вежу Львівського Арсеналу та інші відомі пам'ятки архітектури України.

    Хлопці зізнаються, що на виготовлення однієї роботи витрачають 5-6 занять, бо праця вимагає наполегливості. З великим захопленням про учнівські роботи відгукнулися класний керівник Неля Степанівна Богульська, директор дитячої художньої школи Адам Михалик.

    Вихованки зразкової студії вокального співу «Ладомир» при ЦПО (керівник Галина Тюрікова) Уляна Сурмик і Вероніка Сав'юк виконали пісні про весну і Україну, а Юлія Остап'юк і Анастасія Сіліч (займаються у театральній студії в Галини Кучерук) прочитали вірші.

    Ця виставка є спільним мистецьким проектом Володимир-Волинського історичного музею імені Омеляна Дверницького та Володимир-Волинського Центру позашкільної освіти, творча співпраця між якими триває вже багато років.

Богдан Янович,

науковий співробітник музею

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 1184 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]