Головна » 2017 » May » 11 » Виставку Ореста Хмельовського презентували у Колодяжненському музеї
11:26
Виставку Ореста Хмельовського презентували у Колодяжненському музеї
Виставку Ореста Хмельовського презентували у Колодяжненському музеї

10 травня у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбулося відкриття виставки «Моя Волинь, мої Карпати» Ореста Хмельовського.

Орест Михайлович Хмельовський – багатогранна особистість, художник, філософ, дизайнер, педагог, науковець, літератор. У 1996 році на базі секції дизайну кафедри інженерної графіки він заснував кафедру дизайну Луцького державного технічного університету. У його творчому і науковому доробку більше 50 наукових праць, понад 40 науково-методичних посібників та матеріалів з дизайну, близько 30 літературно-художніх та публіцистичних творів. Орест Хмельовський ілюстрував поетичні збірки волинських поетів Валентини Штинько і Василя Слапчука, альманах «Світязь» Волинської обласної організації Національної спілки письменників України, праці луцьких дослідників, зокрема, професора Віктора Давидюка і наукові видання Луцького національного технічного університету. Ним створено більше 20 проектів з дизайну середовища, графічного й ландшафтного дизайну на Львівщині та Волині, сотні авторських розробок малих форм меморіальної скульптури. Твори живопису і графіки митця були представлені на 8 персональних виставках у Львові і Луцьку.

Виставка розпочалася читанням вірша Лесі Українки «Вечірня година», який продекламувала учениця місцевої школи Марія Данилюк та вступним словом в.о. зав. філіалу О. П. Бойко. Про автора виставки, його художній стиль, світогляд, уподобання, досягнення ознайомила присутніх науковий працівник музею Ірина Лукашик.

З великим захопленням і цікавістю відвідувачі слухали Ореста Хмельовського та його дружину, відому українську поетесу і журналістку Валентину Штинько. Ідея виставки «Моя Волинь, мої Карпати», як розмова художника зі своїми учнями й друзями, виникла саме у неї. Валентина Штинько є музою художника, співавтором багатьох цікавих, творчих проектів.

На виставці були присутні художники з м. Ковеля Ірина Кондратович, Микола Гончарук та голова Волинського обласного відділення українського фонду культури Г. Сарапін, а також поціновувачі творчості Ореста Хмильовського.

Сподіваємось, що в теперішній нестабільний час в нашій державі, у цю похмуру холодну весну, твори художника допоможуть нам зігрітися, відчути повноту барв поезії і життя.

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 640 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]