Головна » 2018 » January » 5 » “Вірність клятві Гіпократа”
12:19
“Вірність клятві Гіпократа”
“Вірність клятві Гіпократа”

Під такою назвою у середу, 3 січня 2018 року, було урочисто відкрито стаціонарну виставку в Затурцівському меморіальному музеї В'ячеслава Липинського. Експозиція була підготовлена ще наприкінці минулого року, і гості музею вже ознайомлювалися з нею, але урочистість припала на канікулярні дні місцевих школярів, які є основними відвідувачами музейного закладу.

У 2017 році затурцівські музейники відзначили дві ювілейні дати: 130-річчя з дня народження відомого луцького лікаря Володимира Липинського, молодшого брата В'ячеслава Казимировича, і 85-ту річницю з дня народження відомого польського пластичного хірурга, професора медицини Юрія Липинського, також уродженця Затурець. Цим датам і було приурочено створення виставки. Експонуються фотоматеріали про Володимира Липинського і його родину луцького періоду життя (з фондів Волинського краєзнавчого музею), документи й оригінали фотографій Юрія Липинського дитячого віку і періоду проживання у Гданську, а також книги і періодичні видання 1930-х років. В експозиції – унікальні експонати, які стосуються початку ХХ століття: оригінальний холодильник для ліків, стоматологічне крісло, медичний посуд тощо. Ці предмети було придбано у нащадків відомого луцького лікаря Д.П.Боброва.

Традиційна народна медицина у Затурцях – замовляння, “спалювання рожі”, виливання яєць, “вправляння” вивихів, лікування “подвигів”, виразок, “вогника”, зшіптування, лікування росою тощо, а також роль баби-повитухи в народно-побутовій культурі волинян, фіто- та апітерапія – надзвичайно цікаві теми не лише для етнологів, краєзнавців, а й для відвідувачів музею. Тому вітрини і стенди з матеріалами про традиції лікування у нашому та навколишніх селах викликали особливий інтерес дорослих і юних учасників відкриття виставки.

Не менш цікава історія місцевих лікувальних закладів (Затурцівської і Маньківської дільничних лікарень), амбулаторії та аптеки повоєнного періоду, де трудилась велика кількість хороших фахівців-медиків та обслуговуючого персоналу.

Нині лікувальний заклад у Затурцях у стані будівництва, а штат медичних працівників значно скорочено. Та жителі села, яке стало центром об'єднаної територіальної громади з 13-ти населених пунктів, надіються на позитивні зміни і розширення медичних послуг для населення перш за все через створення стоматологічного кабінету.

Наталя Гатальська,
автор виставки

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 567 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]