Головна » 2017 » May » 23 » Відбулися конференція та круглий стіл щодо маневицького човна-моноксила
11:36
Відбулися конференція та круглий стіл щодо маневицького човна-моноксила
Відбулися конференція та круглий стіл щодо маневицького човна-моноксила

Напередодні Міжнародного дня музеїв, 16–17 травня, управлінням культури Волинської облдержадміністрації та Маневицьким краєзнавчим музеєм у селищі Маневичі, з метою обговорення стану зберігання та перспектив дослідження, консервації, реставрації і музеєфікації «Маневицького човна – моноксила», за участю реставраторів з Національного науково-дослідного реставраційного центру України (Київська організація та Харківська філія) та Національного заповідника «Хортиця», проведені науково-практична конференція та круглий стіл «Маневицький човен – моноксил: стан зберігання та перспективи дослідження, консервації, реставрації і музеєфікації».

Учасники відвідали місце знахідки, професійно подискутували біля човна, прийняли активне обговорення проблем зберігання, консервації, реставрації та музеєфікації і прийняли резолюцію.

Резолюція круглого столу
«Маневицький човен – моноксил: стан зберігання та перспективи дослідження, консервації, реставрації і музеєфікації»,
смт. Маневичі Волинської області, 16-17 травня 2017 року

Круглий стіл на тему: «Маневицький човен – моноксил: стан зберігання та перспективи дослідження, консервації, реставрації і музеєфікації» організований управлінням культури Волинської облдержадміністрації та Маневицьким краєзнавчим музеєм 16-17 травня 2017 року в Маневицькому краєзнавчому музеї.

До участі у обговоренні зазначеної теми були запрошені та взяли участь:

  1. Дмитрук Валерій Юхимович, начальник управління культури Волинської облдержадміністрації;
  2. Гаврилюк О. О., Маневицький селищний голова;
  3. Силюк Анатолій Михайлович, директор Волинського краєзнавчого музею;
  4. Бондаренко Геннадій Васильович, професор СНУ імені Лесі Українки, голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України;
  5. Бичко Тетяна Анатоліївна, заступник генерального директора з науково-реставраційної роботи Національного науково - дослідного реставраційного центру України;
  6. Скляр Світлана Володимирівна, старшій науковий співробітник наукового відділу фізико-хімічних досліджень Національного науково - дослідного реставраційного центру України;
  7. Закусило Олександр Михайлович, художник-реставратор меблів та етнографічних пам’яток I кат., завідувач науково-дослідного відділу реставрації меблів Національного науково - дослідного реставраційного центру України;
  8. Омельник Сергій Веніамінович, художник – реставратор вищої кваліфікаційної категорії Харківської філії Національного науково - дослідного реставраційного центру України;
  9. Денисенко Андрій Олександрович, старший науковий співробітник відділу реставрації Національного заповідника "Хортиця";
  10. Головаха Роман Васильович, старший науковий співробітник відділу реставрації Національного заповідника "Хортиця";
  11. Деменко Павло Геннадійович, старший науковий співробітник відділу реставрації Національного заповідника "Хортиця";
  12. Гришко Дмитро Вікторович, реставратор відділу реставрації Національного заповідника "Хортиця";
  13. Кравцова Олена Володимирівна, старший науковий співробітник відділу історії Національного заповідника "Хортиця";
  14. Піддубна Людмила Іванівна, організатор екскурсій Маневицького краєзнавчого музею
  15. Депутати Маневицької районної ради, громадські діячі Маневиччини, представники ЗМІ.

В процесі роботи круглого столу відбулося фахове обговорення найважливіших питань проблематики збереження, консервації та музеєфікації унікального човна-довбанки, який у 2015 році виявили рибалки в руслі річки Стир у Маневицькому районі. Обговорення:

1. Питання поліського моноксилу стало провідною ниткою круглого столу. Науковці зазначили, що знахідка містить цінну інформацію, в артефакті втілені технології та ремісничі уміння, які відображають стан матеріальної культури тогочасного суспільства. Прямих аналогій такому човну в Україні нема. Човен свідчить про розвинуте суднобудування і судноплавство у пізньосередньовічну добу. Знахідка введена в науковий обіг.

2. Науковий співробітник відділу реставрації Національного заповідника «Хортиця» Андрій Денисенко розповів наступне: «Можна з точністю сказати, що це – найбільший човен-«однодеревка» на сьогодні в Україні. Стан його тоді, восени 2015-го, був цілком задовільний. З колегами, на прохання Петра Хомича, тоді привіз першу порцію консерванта – поліетиленгліколю (150 кілограмів). Ми розписали процедуру його застосування. За такою ж технологією самі обробляли пам’ятки. Єдиної стовідсоткової методики немає, адже речі з одного й того ж дерева вбирають в себе консервант по різному. І хоч умови зберігання човна не дуже сприятливі (протяги, пил), але поки великих розривів не спостерігаємо».

3. Під час проведення круглого столу відбулися обговорення та дискусії про атрибуцію та ідентифікацію човна, його типологію, призначення, матеріали і методи виготовлення, місце виготовлення та ареал побутування, історичний контекст та аналогії (складання каталогу пам’яток судноплавства суміжних територій Волинського, Польського та Білоруського Полісся, Європи в широкому розумінні).

Враховуючи необхідність якнайшвидшого вирішення обговорених питань учасники круглого столу прийшли до наступних висновків:

1. Звернутись до Міністерсвта культури України про налагодження тісної співпраці Маневицького краєзнавчого музею з Національним науково – дослідницьким  реставраційним центром України з метою розробки державної програми реставрації та консервації, в якій детально розписати продовження консерваційних та реставраційних робіт.

2. Просити  депутатський корпус Маневицької районної ради сприяти вирішенню нагальних проблем по зберіганню та експонуванню човна та фінансування цих робіт.

3. Підготувати та винести на розгляд Волинської обласної ради прохання про спіфінансування створення музею одного експонату «Маневицького човна - моноксила» в Маневичах.

4. Враховуючи наявність відповідної теоретичної підготовки, життєвого і професійного досвіду всі учасники круглого столу висловили готовність взяти особисту участь у процесі підготовки проектів відповідних нормативно-правових актів та проведення наукових досліджень, спрямованих на забезпечення збереження пам’ятки.

5. Ініціювати проведення міжнародної науково — практичної конференції в листопаді 2017 року, з метою вивчення стану збереження, консервації, реставрації та музеєфікації Маневицького човна – моноксила.

6. В 2018 році провести спільні міжнародні археологічні дослідження на місці знахідки, ініціатором якого має виступити відповідний підрозділ Інституту археології НАН України.

7. Залучити фахівців Національного науково – дослідницького  реставраційного центру України та Національного заповідника «Хортиця» для практичної допомоги в подальших консерваційно-реставраційних роботах.

8. Робочі матеріали круглого столу опублікувати в науковому збірнику.

9. Звернутися до фахових інституцій України про залучення студентів які будуть навчатися, а особливо аспірантів до вивчення тем консервації, реставрації, музеєфікації предметів деревини на прикладі Маневицької знахідки.

10. Продовжувати обстежувати пам’ятку, шляхом проведення дендрологічних та радіо вуглецевих експертиз із відповідною фото, відео та документальною фіксацією.

11. Спеціалістами Національного науково – дослідницького  реставраційного центру України провести фахове дослідження наскільки глибоко пройшов консервант всередину.

12. На даний момент єдиним способом забезпечення збереження експоната є термінова добудова приміщення біля Маневицького краєзнавчого музею, де будуть проходити довготривалі консерваційні та реставраційні роботи.

Доручити головуючому на засіданні круглого столу Петру Микитовичу Хомичу надіслати цю резолюцію Міністру культури України, народним депутатам України, головам Волинської обласної державної адміністрації та обласної ради, головам Маневицької райдержадміністрації та районної ради, Маневицькому селищному голові і оприлюднити її у засобах масової інформації.

За дорученням учасників круглого столу
Директор Маневицького краєзнавчого музею           Петро Хомич

Бичко Тетяна Анатоліївна, заступник генерального директора з науково-реставраційної роботи Національного науково - дослідного реставраційного центру України.

Скляр Світлана Володимирівна, старшій науковий співробітник наукового відділу фізико-хімічних досліджень Національного науково - дослідного реставраційного центру України.

Закусило Олександр Михайлович, художник-реставратор меблів та етнографічних пам’яток, I к., завідувач науково-дослідного відділу реставрації меблів Національного науково - дослідного реставраційного центру України.

Омельник Сергій Веніамінович, художник – реставратор вищої кваліфікаційної категорії Харківської філії Національного науково - дослідного реставраційного центру України.

Денисенко Андрій Олександрович, старший науковий співробітник відділу реставрації Національного заповідника "Хортиця".

Головаха Роман Васильович, старший науковий співробітник відділу реставрації Національного заповідника "Хортиця".

Деменко Павло Геннадійович, старший науковий співробітник відділу реставрації Національного заповідника "Хортиця".

Гришко Дмитро Вікторович, реставратор відділу реставрації Національного заповідника "Хортиця".

Кравцова Олена Володимирівна, старший науковий співробітник відділу історії Національного заповідника "Хортиця".

Панікарський Антон, науковий співробітник інституту археології НАН України

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 785 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]