Головна » 2013 » April » 11 » В обласному музеї відбулася зустріч з колишніми в’язнями фашистських концтаборів.
19:33
В обласному музеї відбулася зустріч з колишніми в’язнями фашистських концтаборів.
В обласному музеї відбулася зустріч з колишніми в’язнями фашистських концтаборів.
Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів – пам’ятна дата, котра відзначається щорічно 11 квітня за ініціативою Організації Об’єднаних Націй.
Цей день встановлено в пам’ять про повстання в’язнів концтабору Бухенвальд, яке відбулося саме 11 квітня 1945 року. Табір для чоловіків Бухенвальд був і залишається символом нацистського правління, він був збудований ще у 1933 році.
У Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів ми згадуємо усіх, хто був за колючим дротом гітлерівських катівень, хто навіки залишився там – у безіменних могилах чи печах крематоріїв, і тих, хто вижив усім смертям на зло, живучи за мертвих.
З цієї нагоди 11 квітня 2013 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулася зустріч керівників облдержадміністрації та Луцької міської ради з колишніми в’язнями фашистських концтаборів та було розгорнуто виставку «День пам’яті. Ніхто не забутий!». На виставці представлено карту окупованої Європи з позначеннями таборів смерті, відомості про найжахливіші табори: Бельзен, Бухенвальд, Дахау (Німеччина), Майданек, Собібор, Треблінка (Польща). Також відомості про трудові табори та волинян, котрі під час окупаційного режиму там працювали. Фото волинян, котрі перебували у концтаборах, зокрема А.Бакулевича, П.Клінкевича, М.Мазура, О.Супруна, К.Зінчука та ін. Також матеріали, котрі висвітлюють сучасну діяльність Луцької міської громадської ветеранської організації «Спілка в’язнів-жертв нацизму», голова Олена Ольхович. Присутні на зустрічі ветерани, зможуть побачити книжкову виставку з бібліотеки Волинського краєзнавчого музею.





Виставку створено на основі матеріалів із фондів Волинського краєзнавчого музею та Луцької міської громадської ветеранської організації «Спілка в’язнів – жертв нацизму» працівниками відділу новітньої історії музею.
До ветеранів з вітальним словом звернулися голова Волинського обласного відділення української спілки в’язнів-жертв нацизму Маргарита Сергіївна Парфенюк, заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Іванович Курилюк, депутат Волинської обласної ради Валентин Степанович Вітер, перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Святослав Євгенович Луцької міської ради Кравчук.





«Роки невблаганно ідуть, тому наш обов’язок – підтримати і допомогти вам, людям з трагічною долею», – підкреслив заступник голови облдержадміністрації Олександр Курилюк. Він повідомив, що у 2013 році вкотре збільшилась сума виплати до Дня перемоги. Також за потреби виділяється матеріальна допомога для лікування в обласному госпіталі інвалідів.



 «Президент України Віктор Янукович у своєму зверненні наголосив, що святий обов'язок кожного – зберегти пам'ять про мільйони безневинно загиблих у фашистських концтаборах, створити для колишніх в'язнів належні умови життя, забезпечити необхідні захист та підтримку, оточити теплом та увагою. І на Волині влада ніколи не залишає поза увагою ваші турботи та звернення», – акцентував Олександр Курилюк.
За активну громадську діяльність, вагомий внесок у патріотичне виховання молоді та з нагоди Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів Олександр Курилюк вручив почесні відзнаки облдержадміністрації Миколі Новосаду, Марії Семенюк та Євгенії Скоп.
 
Фото Л.Максимова
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 871 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]