Головна » 2015 » March » 23 » В обласному музеї вам розкриють таємниці одягу Мавки
20:32
В обласному музеї вам розкриють таємниці одягу Мавки
В обласному музеї вам розкриють таємниці одягу Мавки

   27 березня 2015 року о 14 годині у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться презентація виставки „Таємниці одягу Мавки”.

   Лучанам будуть представлені вісім повних серпанкових костюмів відтворених майстрами в Радивилівській майстерні історичного ткацтва „Легенди Волині” та оригінальні автентичні строї з музейних колекцій.

   Серпанок – розріджена, легка, напівпрозора лляна тканина. Найбільш відомі є серпанкові намітки ‒ жіночі головні убори. Однак у Дубровицькому районі Рівненської області існувала практика виготовлення повних комплектів серпанкового вбрання.

Прес-реліз

   Майстерня ткацтва «Легенди Волині» покаже лучанам феєричний і легендарний ВОЛИНСЬКИЙ СЕРПАНОК.

   У майстерні ручного ткацтва «Легенди Волині», що в м. Радивилові Рівненської області, відродили давно забуту техніку виготовлення легендарного серпанку і майстрам вдалося реконструювати ряд унікальних серпанкових костюмів з музейних та приватних колекцій. Як відомо, саме у серпанок вбрана і Мавка з «Лісової пісні» геніальної доньки Волинського краю – Лесі Українки. Тож не пропустіть! Уже цього тижня, 27 березня, виставка-презентація серпанку «Таємниці одягу Мавки» відбудеться у Луцьку (Волинський краєзнавчий музей).

   ВОЛИНЬ – це особлива земля, багата на звичаї і традиції, народну творчість та різнобарв’я фольклорних жанрів, земля великих особистостей і унікальних пам’яток мистецтва, приваблива територія, за яку велися столітні війни чужоземцями-загарбниками, і просто прекрасний край, де живуть найдобріші, найтрудолюбивіші люди, котрі передають у спадок наступним поколінням усі скарби-перли землі Волинської.

   Чи не найкоштовнішим із таких скарбів стало ручне ткацтво як одне із провідних ремесел краю. Воно забезпечувало щоденне життя практично кожної родини. Не пригадують старші люди, чи були такі хати на Волині, де б не ткали полотна. А найуміліші ткалі ще й змагалися, в кого воно вийде кращим.

   Та мало хто з волинян пам’ятає (а більшість і взагалі не знає), що цей край славився своїм особливим, дуже ніжним, прозорим білим полотном. Мова йде про легендарний ВОЛИНСЬКИЙ СЕРПАНОК. Унікальні зразки серпанкового одягу були досліджені майстрами ГО «Центр дослідження і відродження Волині» у провідних музеях України та приватних колекціях. Він був відомий на наших землях щонайменше ще з XVI століття. У давнину таке вбрання було мрією кожної дівчини, у ньому наречена ішла до шлюбу, ним обдаровували рідних, його використовували у багатьох народних обрядах. «Від шлюбу і до самої смерті молода більше не розлучалася із серпанком». Що ж таке, отой серпанок? Адже слово настільки знайоме.

   Уявіть собі вранішній туман над річкою. Він простилається, як довге, розгорнуте поздовж, прозоро-біле полотно. Промені сонця снують кожну ниточку, кожне переплетіння. Отак і серпанок. Тчеться із тоненької, як павутинка, ниточки. Виготовляють такі нитки із особливого сорту льону (лущику), дуже ретельно доглядаючи його до самого збору. А потім – цілий тривалий процес (аж до створення готового серпанкового костюма), який тривав понад рік.

   Ткацькій майстерні «Легенди Волині» знадобилося біля трьох років, щоб відродити техніку виготовлення серпанку, яка вважалась втраченою близько ста років.

   Сучасні українські дослідники довго вивчали, як можна досягти такої прозорості домотканої тканини і водночас міцного переплетіння. Донедавна взагалі вважалося, що серпанок – це нереальна річ, що це повна вигадка і уява людини. Адже на побутовому рівні слово «серпанок» відоме як легкий ранковий туман. Та нам вдалося не лише віднайти серпанкове полотно і серпанковий одяг, але й відтворити його.

   Уже сьогодні ГО «Центр дослідження і відродження Волині» працює над тим, щоб серпанковий одяг внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

   Найкращі ткалі майстерні «Легенди Волині» тчуть серпанок уже декілька років. Ними створено неповторну колекцію готового одягу. Його презентували в музеях Рівненщини та в Києві. Усі, хто бачив серпанок хоча б раз, закохуються у це диво, з ниточок ранкового туману. Бо серпанкове вбрання – це простота і вишуканість, це і справді легенда Волині, яка стала реальністю.

   Прозоре і легке, ніжне на дотик і неперевершене за структурою, не перенасичене оздобленням, елегантне, привабливе і натуральне – ось те, що було еталоном святкового одягу волинських дівчат і жінок у минулих століттях.

   Презентація повної колекції легендарних серпанкових костюмів відбудеться о 14 годині 27 березня у Волинському краєзнавчому музеї, за адресою: місто Луцьк, вул. Шопена, 20. Виставка триватиме до 10 квітня 2015 року.

«Легенди Волині» чекають на вас! Не проґавте феєрію. Дізнайтесь і ви таємницю одягу Мавки…

Тамара ТКАЧ

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 839 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]