Головна » 2015 » March » 9 » В Музеї історії Луцького братства говорили про автографи Лесі Українки і читали її інтимну лірику
16:55
В Музеї історії Луцького братства говорили про автографи Лесі Українки і читали її інтимну лірику
В Музеї історії Луцького братства говорили про автографи Лесі Українки і читали її інтимну лірику

   Серія «народних читань», запроваджених у відділі Волинського краєзнавчого музею – Музеї історії Луцького братства в рамках проекту «Музей – громаді» має на меті насамперед просвітницьку функцію: ознайомлення молоді і дорослого населення з різноманітними темами історії та культури Волинського краю.

   4 березня цього року тут відбувся захід, присвячений 144-ій річниці від дня народження Лесі Українки, на який було запрошено студентів першого курсу історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки і у якому взяли участь завідувачка відділу Олена Бірюліна та головний хранитель музею Наталія Пушкар.

   Розповідь Н. Пушкар на тему «Леся Українка. Історія одного листування» побудована на достовірних фактах з життя великої поетеси – епістолярії короткого, але величного і трагічного періоду з її життя – осені 1900-го, зими, весни і літа 1901 року, а також творчості цього періоду – інтимної лірики надзвичайно високої напруги.

   Відвідувачі читань дізналися, що листи-автографи Лесі Українки, про які йшлося і які цитувалися напам’ять, зберігаються у фондах Волинського краєзнавчого музею з весни 1941 року; два з них написані під диктовку Сергія Костянтиновича Мержинського до Віри Григорівни Крижанівської-Тучапської, три – від Лариси Петрівни Косач особисто. Перед самою війною їх передав до музею директор Чернігівського меморіального музею Михайла Коцюбинського, син письменника Хома Михайлович Коцюбинський. Ознайомлення з фактами особистого життя дозволяє, надіємось, глибше, повніше розуміти поетичну творчість, спонукає повернутися до літературної спадщини поетеси, полюбити поетесу і її твори.

Несторук Ілона,

старший науковий співробітник відділу фондів ВКМ

Фото: Леонід Максимов

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 798 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.9/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]