Головна » 2015 » March » 20 » У Рожищенському музеї відзначили день звільнення міста
22:39
У Рожищенському музеї відзначили день звільнення міста
У Рожищенському музеї відзначили день звільнення міста

   20-те березня – дата святкова і водночас сумна. Адже минув 71 рік як у мирному небі міста Рожище не літають винищувачі з чорними хрестами, не здригається земля від ворожих бомб, не розриваються смертоносні снаряди. Та ветеранів Великої Вітчизняної війни, котрим можна подякувати за омріяну свободу від окупантів щороку, на жаль, стає все менше.

   Аби вшанувати пам’ять тих, хто віддав своє життя задля щасливого майбутнього наступних поколінь, до Рожищенського народного історико-краєзнавчого музею завітали очільники району, міста, ветерани та учні 9-11 класів загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №1 м.Рожище.

   Розпочала захід працівник музею Тетяна Переходьмо, яка зробила історичний екскурс у події 1944 року, детально зупиняючись на звільненні м.Рожище від німецько-фашистських загарбниках. Вона також ознайомила присутніх з виставкою «Вічно і поіменно в наших серцях!».

   Учень 11 класу ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Андрій Онищук розповів учасникам заходу про свої дослідження, що стосуються діяльності рожищенських підпільників.

   Продовжився захід презентацією виставки «Коли горів мій край вогнем…», яку провела Неоніла Антонюк – працівник центральної районної бібліотеки для дорослих.

   Музичне вітання ветеранам пролунало з уст солістки РД «Просвіта» Валентини Добровольської, яка виконала дві пісні: «Садок вишневий коло хати» та «Доле ж, моя, доле».

   Потому, зі святом ветеранів привітали голова райдержадміністрації Інна Гайворонська, заступник голови районної ради Юрій Пироганич, міський голова В’ячеслав Поліщук та директор загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №1 Мирослав Максимюк.

   У своєму виступі, Інна Михайлівна зазначила: «Вперше за 71 рік ми відзначаємо День звільнення м.Рожище від німецько-фашистських загарбників в умовах військових дій. У нас є ворог і ми зобов’язані виконувати свій громадянській обов’язок – захищати нашу країну. В військових діях будується нація, ми усвідомлюємо, що ми є один народ, що тільки спільними силами ми можемо подолати ворога. Хлопці, які перебувають в зоні АТО, не забувають історію рідного краю і роблять всі можливе, щоб вона не повторилась. Прошу, вас, молодь, цінувати зроблене колись ветеранами і те, що зараз роблять військовослужбовці в АТО. Ми зобов’язані підтримувати їх не тільки фінансово, але і морально. Так само ми повинні підтримувати і сім’ї мобілізованих. Це – наш обов’язок. Я бажаю усім Вам, щоб над Вашими головами завжди було мирне небо, а ми зі своєї сторони будемо робити все від нас залежне, щоб так воно було, щоб наше місто не знало що таке військові дії, щоб кожен в ньому відчував себе господарем і шанував його як свій власний дім».

   Завершився захід пам’ятною ходою до пам’ятних знаків борцям за волю та незалежність нашої держави. Безліч квітів та вінків, як символів вдячності за відвагу, героїзм та пролиту на полі бою кров, поклали учасники заходу до Обеліску Слави, Стелли Героям Небесної Сотні, пам’ятника Героям УПА. Поклавши вінки та квіти, хвилиною мовчання усі присутні вшанували тих, хто загинув у роки Другої світової війни, хто не повернувся до своїх родин.

Джерело: Рожищенська районна державна адміністрація

Категорія: Рожищенський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 1203 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]