Головна » 2013 » February » 25 » У музеї Лесі Українки відкрито виставку „Волинські образки: українська еліта в долях, фактах і документах”.
22:20
У музеї Лесі Українки відкрито виставку „Волинські образки: українська еліта в долях, фактах і документах”.
У музеї Лесі Українки відкрито виставку „Волинські образки: українська еліта в долях, фактах і документах”.

В обласному центрі Волині відзначають 142-річчя від дня народження Лесі Українки. Східноєвропейський національний університет вирішив вшанувати не тільки поетесу, але й її родину, виставкою «Волинські образки: українська еліта в долях, фактах і документах».
Експозиція розмістилася у музеї Лесі Українки СНУ. Відкриваючи виставку, завідувач музею Тетяна Данилюк-Терещук зауважила, що експонати відкривають незнані дороги родини Косачів та їх близьких.
Директор Інституту літератури НАН України Микола Жулинський зауважив, що, хоч виставки в музеї Лесі Українки – традиційне явище, та сьогоднішня експозиція особливо цікава, адже в її рамках відбудеться презентація книжок Тамари Скрипки. Одна з них, «Ковельська шляхта» розповідає про ковельську аристократію, зокрема й про родину Лесі Українки. «Мова йде про волинську інтелектуальну, духовну еліту», - розповів Жулинський і додав, що феномену поетеси не могло би бути без її оточення. «Люди, які виросли на дріжджах духовності, творили новий образ української аристократії», - зазначив діяч і наголосив, що родина Косачів належала до гербового дворянства.
Науковець Тамара Скрипка, яка стояла біля витоків музею, зауважила, що це перша виставка, до якої вона не має претензій і подякувала усім, хто допоміг зібрати експонати для неї, зокрема, внучатому племіннику Лесі Українки Роберто Гаабу.
Взяла слово і поетеса Ніна Горик. Вона зазначила, що вважає себе ковельчанкою, а тому розповіла про роль цього міста в житті родини Лесі Українки. За словами письменниці, Косачі дали друге життя усій Волині. «Нехай цінності, які зібрали тут нас, гуртують навколо себе жителів Ковельщини, Волині, України», - побажала вона насамкінець.
Своє слово про Лесю Українку сказали також письменник Іван Драч та вчений секретар НДІ Лесі Українки Сергій Романов. А потому Тетяна Данилюк-Терещук провела екскурсію виставкою. Вона розповіла про кожен з експонатів, зокрема, про портрет Лесі Українки, який сама поетеса вважала найвдалішим.
 
Категорія: Музей Лесі Українки Волинського національного університету імені Лесі Українки | Переглядів: 1202 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]