Головна » 2015 » March » 9 » У Маневицькому музеї презентовано віночок поліських поезій
17:18
У Маневицькому музеї презентовано віночок поліських поезій
У Маневицькому музеї презентовано віночок поліських поезій

   У конференц-залі Маневицького краєзнавчого музею відбулася презентація книжкової виставки з фондів музею «Віночок поліських поезій», на якій представлені поетичні збірки місцевих поетів, а також книги Андрія Івановича Бондарчука, які він як автор подарував музею.

   Гості заходу, змогли ознайомитися з представленими збірками місцевих поетів Івана Ольховського, Софрона Шовковича, Василя Більчика, Лариси Шевчук, Бориса Калуша, Ірини Костюкевич, Валентини Лисюк, Світлани Бусел (Костюк), Кирила Ляцевича, а також з книгами Андрія Івановича Бондарчука – «Стежки до хати», «Знімали у тайзі кіно про хліб». «Обірване коріння нації. Волинська хрестоматія», «Хроніка волинського «камікадзе», які він як автор подарував музею.

   Петро Микитович Хомич – директор музею, розповів про створення виставки та формування в Маневицькому краєзнавчому музеї наукової бібліотеки, адже коли торкнутись історії Волині, то Волинське Полісся зокрема Маневиччина, багата на історію. Найдавніше наше літописне, княже містечко Чорторийськ мало велику церковну бібліотеку та архів, які знаходилися в селі Комарове. Містечко Четвертня – родинне гніздо князів Четвертинських,  має також давню історію, адже саме там в 1625 році була заснована друкарня, де того ж року було видано «Часослов» і «Псалтир», в моєму рідному селі Кукли в 1611 році була написана рукописна «Євангеліє». Музей на даний момент має понад десяток давніх видань XVІІ-XVІІІ століть, які займуть чільне місце в фондах наукової бібліотеки.

   Наукова бібліотека, вже нараховує близько 400 видань, найдавнішою в експозиції є Євангелія XVІІ століття, вартують уваги наукові записи Юзефа Пілсудського, які подаровані музею, представлені майже всі наукові збірники конференцій, які видавались на Волині, серед них чотири – про населенні пункти Маневиччини.

   На відкритій виставці «Віночок поліських поезій» представлено понад 50 поетичних збірок місцевих поетів, серед них збірки місцевих поетів, які були присутні на заході – Любові Боричевської, Валентини Лисюк, Лариси Шечук, та гостя заходу Андрія Бондарчука.

   Завідувачка фондами музею Людмила Степанюк в своєму виступі розповіла про наповнення виставки і оригінальні моменти придбання творчих експонатів.

   На презентації виставки з словом-вітанням виступила голова Маневицької районної ради Людмила Веремчук.

   Від місцевих поетів мав слово Василь Більчик. Всі присутні поети з задоволенням виступили і прочитали свої поетичні рядки, а в свою чергу юні учасники літературної студії «Первоцвіт» подарували учасникам заходу свої надбання.

   В приємній, дружній атмосфері пройшов захід творчих особистостей.

Директор Маневицького краєзнавчого музею П.М.Хомич

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 955 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]