Головна » 2013 » February » 9 » У Луцьку працює маленький музей, який не поступається львівському.
18:36
У Луцьку працює маленький музей, який не поступається львівському.
У Луцьку працює маленький музей, який не поступається львівському.
Не всім відомо про те, що в Старому місті, окрім ошатного замку та костелу, є й менші стародавні дива. Так, на вулиці Драгоманова,11 розташувалась аптека ХІХ століття. З її історією та роботою ознайомились і депутати обласної ради, 8 лютого, під час виїзного засідання.
Наразі аптека належить державно-виробничо-торговому підприємству «Волиньфармпостач». Його директор Михайло Півнюк розповів про те, що, коли отримав будівлю, то в нього одразу народилась ідея залишити все так, як було колись. Тоді й почали збирати архівні дані, аби відтворити аптеку ХІХ століття. Складно було й з експонатами, але допомогли лучани, історики та добрі люди.
Привертає увагу й касовий апарат, який колись замовляли в Сполучених Штатах Америки. До слова, він ще й досі працює та може виконувати свої функції. Є в музеї окрема полиця зі старовинними ліками. Як розповідають працівники, які працюють екскурсоводами, ці баночки знайшли при проведенні ремонтних робіт.
Щоправда, раніше аптека мала й кілька підземних поверхів, однак через підтоплення їх замурували.
З середини ХІХ століття цю будівлю використовував для аптеки та житла Петро Злоцький, саме його родина й завідувала кам’яницею потому.
Окрім ліків, з 1935 року в аптеці продавалася мінеральна вода. Поблизу пробурили артезіанську свердловину на глибину 110 метрів, з якої вода по трубах потрапляла в підвал. У ньому її газували та розливали в пляшки. У 1962 році під час капітального ремонту аптеки криницю засипали.
Неодноразово переступала поріг аптеки й видатна краянка поетеса Леся Українка, адже її подругою була фармацевт, яка виготовляла мазі для видатної українки.
Що цікаво, аптека працює в своєму форматі й донині: вона спеціалізується на виготовленні мазей, паст, супозиторіїв, суспензій, емульсій. По ці препарати приїздять покупці з усіх куточків Волині. Щодо музею, то аналог йому є лише в Львові, проте власники та працівники запевняють, що наш нічим не поступається сусідському та має теж чималу експозицію.
 
Категорія: Аптека-музей, м. Луцьк | Переглядів: 1211 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]