Головна » 2018 » January » 16 » У Любомлі презентували науковий збірник матеріалів конференції
11:37
У Любомлі презентували науковий збірник матеріалів конференції
У Любомлі презентували науковий збірник матеріалів конференції

Презентація наукового збірника «Любомль та Любомльщина в українській та європейській історії» відбулася у понеділок, 15 січня, у залі засідань відділу освіти, – повідомляє «КОРДОН».

У книзі на майже 700 сторінок, яка побачила світ у видавництві «Вежа-друк», вміщено статті та повідомлення учасників однойменної Міжнародної історико-краєзнавчої конференції, що відбувалася 24-25 жовтня минулого року і присвячувалася 730-річчю з часу першої писемної згадки про м. Любомль та 810-річчю з часу першої писемної згадки про літописне м. Угровськ.

Загалом авторами матеріалів є близько 90 осіб. Видання, як зазначено в анотації, розраховане на краєзнавців, освітніх і музейних працівників, студентську та учнівську молодь.

Під час презентації своїми думками щодо важливості вивчення і дослідження історії рідного краю, враженнями від нової книги ділилися: директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський, голова райради Микола Сушик, перший заступник голови РДА Олександр Герасимчук, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, провідний науковий співробітник, а донедавна — директор Любомльського музею Олександр Остапюк, керуючий справами райради Олексій Хом’як, директор Торчинського народного історичного музею Олександр Мельник, місцевий краєзнавець Микола Дзей,

вчитель Василь Загура, журналісти Валентина Хвас та Олександр Хоменчук, методист відділу освіти Валентина Трач, директор центральної районної бібліотеки Світлана Овдієвич.

Збірник є вагомим внеском у культуру району та області, справжнім скарбом знань про місцеву історію, який стане у пригоді як педагогам на уроках історії, так і всім, хто цікавиться минулим Любомльщини та Волині — таким був лейтмотив виступів.

Під час презентації за плідну співпрацю з Волинським краєзнавчим музеєм, вагомий особистий внесок у розвиток історичного краєзнавства та волинського музейництва, збереження популяризацію культурно-мистецької спадщини України були відзначені Юрій Фініковський та Олександр Остапюк.

Загалом збірник складається з п’яти частин, в яких розповідається про музейну та пам’яткоохоронну справи на Любомльщині і Волині, історичні події на території цих адміністративно-територіальних одиниць у давні віки та у новітній період, йдеться і про видатних постатей. Окремий розділ присвячено етнографічним дослідженням.

Як розповів під завісу зібрання директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський, примірники нової книги, насамперед, передадуть авторам статей, а також — навчальним та бібліотечним закладам. Окрім того, електронна версія збірника є у вільному доступі на сайті Волинського краєзнавчого музею.

Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 606 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.6/11
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]