Головна » 2018 » January » 27 » У Художньому музеї відкрито виставку, присвячену пам’яті Соломії Крушельницької (ФОТО, ВІДЕО)
16:26
У Художньому музеї відкрито виставку, присвячену пам’яті Соломії Крушельницької (ФОТО, ВІДЕО)
У Художньому музеї відкрито виставку, присвячену пам’яті Соломії Крушельницької (ФОТО, ВІДЕО)

«На вершині світової слави» – під такою назвою у Художньому музеї, в рамках проекту «Довгі осінні, зимові вечори», 24 січня відбулась культурно-мистецька акція, присвячена пам’яті Соломії Крушельницької (1872–1952) – видатної прими, найуславленішої української оперної співачки.

В програмі події презентовано виставку «На вершині світової слави» з матеріалів і творів живопису українських художників із фондів Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької (Львів), які розкривають найважливіші етапи біографії великої українки, її виступів на найвідоміших оперних та концертних сценах світу. Це – фотографії Соломії Крушельницької під час виконання головних партій в операх провідних композиторів Європи (Р. Вагнера, Дж. Пуччіні, Ж. Бізе, Р. Штрауса, Дж. Мейєрбера, В. Ньєккі та ін.) і в приватному житті. А також – справжні раритети: особисті речі, програми, клавіри опер та нотні видання з особистої бібліотеки артистки. Особливе захоплення у відвідувачів викликають сучасні реконструкції сценічних костюмів Соломії Крушельницької (Чо-Чо-сан (Дж. Пуччіні «Мадам Батерфляй»), Ельза (Р. Вагнер «Лоенгрін»).

Важливе місце в проекті виставки займають твори живопису відомих українських художників. Серед них – високохудожній «Портрет Соломії Крушельницької» (1982 р. в.) львівського митця Любомира Медвідя. Інші роботи з виставки (портрети артистки, пейзажі Львова художників Ірини Проценко, Панаса Титенка, Володимира Горяєва) створені у 2017 році в рамках Міжнародного проекту «SOLOMIYA» під патронатом благодійного фонду «Україна – це ми».

Під час презентації виставки завідувач Художнього музею Зоя Навроцька наголосила на ролі Соломії Крушельницької в українській та світовій культурі. Емоційно і з великим натхненням про свою землячку розповіли гості зі Львова: Данута Білавич, завідувач наукового відділу, та Галина Огорчак, старший науковий співробітник Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької.

Родзинкою культурно-мистецького дійства став концерт вокальної музики за участю лауреата багатьох міжнародних конкурсів в Італії, Франції, Австрії Софії Соловій.

Експонування виставки матеріалів із колекції Музично-меморіального музею та концерт, що були презентовані у Художньому музеї 24 січня, стали можливим за сприяння одного із засновників благодійного фонду «Україна – це ми» Юрія Юрова (Київ), який відвідав Луцьк і побував на заході.

Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк подарував у колекцію меморіального музею Соломії Крушельницької портрет Лесі Українки відомого волинського художника-графіка Леоніда Хведчука і висловив думку про подальшу співпрацю.

Відео Волинської РДНСТРКУ:

Категорія: Художній музей | Переглядів: 666 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]