Головна » 2015 » March » 6 » Тарас Шевченко і Майдан
12:06
Тарас Шевченко і Майдан
Тарас Шевченко і Майдан

   5 березня 2015 року у меморіальній експозиції «Шевченківська світлиця Миколи Куделі», що є сектором Волинського краєзнавчого музею, відбулась історична година «Обніміться ж, брати мої…» з циклу заходів «Тарас Шевченко і сучасність», присвячених 201-ій річниці від дня народження Т. Г. Шевченка та пам’яті Героїв Небесної Сотні.

   Тема заходу – сучасне сприйняття творчості Тараса Шевченка у 21 столітті, актуальність його творів крізь призму політичного та соціального життя українців.

   Образ великого Генія на Майдані під час революційних подій у 2013-2014 роках висвітлено на виставці «Шевченко і Майдан». Рік Тараса в Україні видався страшним, важким і кривавим. Сотні маленьких і масштабних ідей святкування 200-літнього ювілею українського Пророка розбилися об неймовірно жорстоку реальність. Національну ідею та заповіт великого Кобзаря українському народу довелося відстоювати на вулицях і майданах України. Зображення Шевченка стало символом Майдану, його слова стали надзвичайно доречними і ніби були написані спеціально для нашого часу. «Борітеся, поборете, Вам Бог помагає», – слова, які звучали з уст Сергія Нігояна, вбитого 22 січня 2014 року. Сьогодні як ніколи українці усвідомлюють, що це не просто слова з підручника та й сам Шевченко перестав бути «параграфом з хрестоматії», а став учасником подій. На Майдані ми побачили зображення Великого Кобзаря з шинами на фоні вогнів на Грушевського, в касці і з палицею в руках.

   Під час заходу прозвучали музичні твори на вірші Кобзаря в сучасній обробці, які підкреслили актуальність Шевченкового слова в сучасному світі.

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 918 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]