Головна » 2020 » May » 18 » «…щоб вижити у «суворій» індустрії розваг, музею необхідно йти в ногу з часом»
17:46
«…щоб вижити у «суворій» індустрії розваг, музею необхідно йти в ногу з часом»
«…щоб вижити у «суворій» індустрії розваг, музею необхідно йти в ногу з часом»

Щороку 18 травня Ковельський історичний музей безкоштовно відкриває свої двері для відвідувачів, аби відсвяткувати Міжнародний день музеїв. Цьогоріч через карантинні обмеження музей, на жаль, мусив тимчасово зачинитись. Це, однак, зовсім не означає, що музей припинив свою роботу. Розробляються нові екскурсії, продовжуються дослідження тем для масових заходів. Йде посилена робота по вивченню, опису, обліку експонатів з фондів Ковельського історичного музею, про що свідчать публікації на сторінках музею та музейних працівників у соціальних мережах.

Фонди музею постійно поповнюються новими цікавими надходженнями. До речі, популяризація музейних предметів у соцмережах зацікавлює та спонукає деяких її користувачів, зокрема краєзнавців, ділитися своїми колекціями, надсилаючи їх поштою на адресу музею.

Сьогодні музеї активно розповідають про свої колекції. Ковельський історичний музей теж долучається до всесвітньої музейної ініціативи.

Фондова збірка музею нараховує більше 7 тисяч експонатів. На його обліку та збереженні – речі природничого, художнього, етнографічного, історичного характеру.

Гордістю музею, одним із перших його зібрань є унікальна колекція гірських порід. Деякі з них мають відбитки різноманітних тварин та рослин минулих геологічних епох. Зберігаються також фрагменти кісток вимерлих стародавніх тварин.

Археологічна збірка представлена зразками зброї та знарядь праці II тис. до н.е. Часи Київської Русі – різноманітними предметами: перснями, сережками, нагрудними прикрасами, зброєю та інш. Період Речі Посполитої знайомить з цілим рядом предметів ковальського ремесла.

В експозиції Ковельського історичного музею відтворена кузня XIX ст. Їй відведено центральне місце в одному з залів музею і не випадково, адже найчастіше саме з ковальством пов’язують назву Ковеля.

Музей має колекцію оригінальних писемних пам'яток, яку, зокрема репрезентують стародруки XVIII ст., XIX ст.. Є унікальні предмети – піаніно київської фабрики «A.Strobl», кухонна шафа та годинники кінця XIX – поч. ХХ ст., кілька стільців, дзеркало поч. ХХ ст., срібне та мідне кухонне начиння, чимала нумізматична колекція, яка постійно поновлюється. Музей презентує колекцію самоварів, скляний, керамічний та металевий посуд починаючи з початку ХХ ст.

Гордістю музейної збірки є колекція основного фонду – фотокартки відомих ковельських фотосалонів кінця ХІХ ст. – 1939 pp.

Територія Ковельщини впродовж віків була місцем бойових дій. У відділі «Перша світова війна» представлені зброя, унікальні фотографії, особисті речі солдат. Ряд матеріалів висвітлює міжвоєнний період «Ковель у складі II Речі Посполитої»: предмети побуту та ужиткового мистецтва, карти, фотографії, писемні джерела. Є інформації про знаних постатей краю – членів культурно - освітніх організацій «Просвіта», «Союз Українок».

В експозиції музею відтворені події Другої світової війни на Ковельщині. Серед унікальних речей: радянський бронежилет-панцир, німецький міномет, гвинтівки, кулемети, контейнер для мін, особисті речі німецьких, радянських солдат, вояків УПА, волинських керівників партизанського руху, політв'язнів засуджених за зв'язок з ОУН-УПА, карти боїв, нагороди. Відображено в експозиції і післявоєнний радянський період. Представлено види міста, особисті речі ковельчан, реконструкцію інтер'єру міської кімнати.

Окремий розділ музею розповідає про політичне життя, економічний і культурний розвиток міста в часи незалежної України. Широко висвітлено тему війни на сході України. У музейній залі розміщені військові речі привезені з зони проведення АТО/ООС: бойові прапори, фрагменти сучасної зброї (ручний бронетанковий гранатомет «Муха», ПЗРК «Ігла», снаряди реактивних систем залпового вогню «Смерч» та «Град», саморобний міномет, військове спорядження (шоломи, бронежилети). Є кольорові листи бійцям української армії зі всієї України та з-за кордону і дитячі малюнки військовим, які воюють у зоні бойових дій на сході держави.

У музеї представлена багата збірка етнографічних речей, яка відтворює господарський та побутовий розвиток Ковельщини кінця XIX – початку XX століть. Серед них зразки ткацтва, вишивки; вироби з дерева, заліза, лози, соломи, шкіри та глини.

Розділ образотворчого мистецтва наповнений картинами 1960–1990-х років і сучасності.

Музейні предмети є основою постійного оновлення діючої експозиції та організації ряду виставок.

Нові умови роботи, на жаль, змінили плани музею на виставки – невідомо, коли закінчиться карантин. Довелось перенести на невизначений термін виставку мистецьких творів Андроника Лазарчука, яка мала відбутися у Ковелі з ініціативи та фондів Волинського краєзнавчого музею в межах мистецького проекту «Андроник Лазарчук: родом з Волині, серцем – з Україною», до150-річчя від дня народження українського художника та картин ковельських митців. Не пройшла традиційна виставка-конкурс творчих робіт учнів Ковельської художньої школи «Великодня веселка».

Нинішній рік вніс нові корективи в роботу музею. І хоч заклад закритий на карантин, він постійно на зв’язку і дистанційно працює для своїх відвідувачів. Він залишається центром дослідження та популяризації історико-культурних пам’яток Ковельщини. Його матеріали продовжують використовувати для поглибленого вивчення історії краю.

Все більше ковельчан помічають зусилля музейників, спрямовані на збереження і популяризацію культурної спадщини міста та району, знають про свій музей, скеровують до нього туристів. «Дружелюбний» і незаангажований він дедалі більше стає популярним. Місту є чим пишатись. Проте музей давно потребує адаптації для нього нового приміщення. Нинішня будівля музею не пристосована до сучасних вимог. У таких умовах вести дослідницьку, реставраційну, наукову роботу – справжнє подвижництво. Однак, попри всі негаразди музею сьогодні щастить – у ньому працюють фанати своєї справи, для яких музей є частиною їх життя, які збирають, опрацьовують величезний об’єм етнографічного, мистецького, історичного матеріалу, його проблеми розуміє міська влада та депутатський корпус, які роблять певні кроки у їх вирішенні. Всі усвідомлюють, щоб вижити у «суворій» індустрії розваг, музею необхідно йти в ногу з часом, покращити «якість» життя, створити максимальний комфорт для відвідувачів.

Сьогодні ми переживаємо непростий період, але хочеться вірити, що наслідки пандемії, яка спричинила наймасштабніший економічний та соціальний шок в історії, якнайменше будуть вітчутні для музею. Йому вкрай необхідно надати реальну всебічну підтримку, мобілізувати зусилля влади, громадськості, спонсорів і меценатів для цього. Адже все, що робиться для музею, це своєрідна інвестиція в майбутнє.

Джерело: Ковельський історичний музей

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 274 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]