Головна » 2017 » February » 21 » Рота особливого призначення «Світязь» у «Перемогах української зброї» (ФОТО, ВІДЕО)
21:25
Рота особливого призначення «Світязь» у «Перемогах української зброї» (ФОТО, ВІДЕО)
Рота особливого призначення «Світязь» у «Перемогах української зброї» (ФОТО, ВІДЕО)

21 лютого у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбувся черговий захід із циклу «Перемоги української зброї», присвячений роті особливого призначення «Світязь», яка у період 27–30 січня 2015 року героїчно билась в оточенні, обороняючи м. Вуглегірськ Донецької області. Захисники міста, волиняни, доблесно виконали завдання, вийшли з оточення, завдавши серйозних втрат противнику.

Гостями заходу стали бійці роти «Світязь», ветерани підрозділу, які обороняли Вуглегірськ у січні 2015 року під час боїв на Дебальцівському плацдармі. Поспілкуватись із бійцями виявили бажання майбутні захисники України – вихованці Волинського обласного ліцею із посиленою військово-фізичною підготовкою.

Ведучий заходу, провідний науковий співробітник музею Богдан Зек розповів присутнім, що цикл історичних годин «Перемоги української зброї» було започатковано ще у 2015 році. На той час уже рік, як тривала Антитерористична операція на сході України. У засобах масової інформації багато говорили про жорстокість війни, втрати серед українських воїнів, проблеми армії. Не для кого не секрет, що ми виявились не готовими до такого перебігу подій. Вчитись потрібно було надзвичайно швидко.

«Перемоги української зброї» – це гарна можливість ще раз розповісти про історію, яку не знаємо. Наші предки завжди відстоювали свою свободу із зброєю в руках. Дехто може говорити, що історія боротьби була безрезультатною, бо державність так і не вдалось створити. Насправді це було далеко не так. Українське військо має свою історію перемог, про які говорили далеко за межами наших кордонів.

Власне як і зараз, Росія упродовж століть намагалась поневолити український народ. Тому у музеї, вирішили розповісти не про поразки, а про перемоги у боротьбі зі східним агресором. Часто ці перемоги українська армія здобувала завдяки військовому мистецтву і хоробрості, а не чисельному домінуванню і досконалішій зброї. Однак так уже склалося, що ми більше знаємо саме про поразки, а не про перемоги. Українцями завжди прищеплювали комплекс меншовартісності і поливали брудом імена наших героїв. До речі, зараз – це також один із інструментів війни.

Волинський краєзнавчий музей вирішив зробити свій внесок у виправлення цієї ситуації. На сьогоднішній день вже проведено вісім заходів із циклу «Перемоги української зброї», серед них: «Оршанська битва 1514 р.», «Московський похід Петра Сагайдачного 1618 р.», «Конотопська битва 1659 р.», «Бої за гору Маківка 1915 р.», «Холодноярська республіка», «Чортківська офензива 1919 р.», «Битва на Красному полі 1939 р.», «Бій УПА у Новому Загорові 1943 р.».

Теми заходів обирались відповідно історичної послідовності, основний акцент робився на російсько-українських війнах. До вагу бралися ювілеї і безпосередні події на Волині. Заходи нагадували історичний урок-лекцію про той чи інший бій, демонструвалися карти, фото та відео матеріали. Окрім того, спеціально до кожної історичної години була підготовлена невелика виставка зразків озброєння та військової амуніції із фондів Волинського краєзнавчого музею.

Цьогоріч виповнилося два роки від часу, коли рота поліції «Світязь» три дні билась в оточенні у Вуглегірську, героїчно вийшла з блокади, завдавши втрат супротивнику. Тому було прийнято рішення розповісти про ці події у «Перемогах української зброї». Волиняни одними із перших виступили на захист держави, воювали у складі багатьох підрозділів, жертвуючи собою на полі бою. Рота поліції «Світязь» – це лише один із прикладів перемог, мужності і стійкості в боях, де брали участь волиняни.

Підрозділ «Світязь» було створено у червні 2014 р. на території області. Особовий склад присягнув на вірність Україні 12 липня і вже 14 серпня бійці роти вирушили у зону АТО. Так почався бойовий шлях підрозділу.

Рота «Світязь» брала участь в боях за Іловайськ, виходила із пекельного котла, понесла перші втрати. Смертю хоробрих пали Іщук Володимир Степанович, Столярчук Мирослав Станіславович, Помінкевич Сергій Петрович, Ляшук Максим Володимирович, Сацюк Олександр Миколайович, Шолуха Віктор Григорович, Сивий Олександр Анатолійович. Вічна слава героям! Нещодавно загинув ще один захисник України – командир взводу 72-ї механізованої бригади, лучанин Максим Гринчишин. Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих.

Бійці підрозділу виступили перед аудиторією, розповіли про війну, бойове братерство. Кожен ділився власними спогадами, переживаннями, тим що найбільше закарбувалось у пам’яті. Присутні задавали питання. У свою чергу ветерани АТО звернулись до ліцеїстів адже у майбутньому саме їм продовжувати їхню справу. Потрібно вчитись і бути завжди готовим стати на захист своєї землі.

На пам'ять про зустріч, бійцям вручили збірку віршів Лесі України «Слово, моя ти єдиная зброє», яка була підготовлена за ініціативи Волинського краєзнавчого музею для учасників АТО.

Варто сподіватися на те, що починання Волинського краєзнавчого музею переймуть інші музеї, навчальні заклади, засоби масової інформації. Сьогодні усім нам не варто забувати, що йде війна, є загиблі та поранені. Наша сила у нашій єдності, разом ми переможемо, а історія перемог української зброї ще не написана, бо вони попереду.

Відео ТРК Аверс:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 607 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.2/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]