Головна » 2018 » January » 12 » Різдво в Косачів
15:59
Різдво в Косачів
Різдво в Косачів

10 січня у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбулося традиційне свято Різдво в Косачів. Як і колись, у Косачів, свято відзначалося у широкому колі друзів, знайомих, колодяжненських дітей, їх батьків, бабусь і дідусів. Підтримали традицію відзначення Різдва у Косачів голова Ковельської райради Андрій Броїло, перший заступник голови Ковельської РДА Роман Кульцман, начальник відділу культури Ковельської РДА Тетяна Матящук, начальник відділу освіти Ковельської районної державної адміністрації, куратор Колодяжненської територіальної об'єднаної громади Ірина Ревойчук, поет, письменник, журналіст, краєзнавець, громадський діяч Анатолій Семенюк, голова правління благодійного фонду І. Омелянюка в м. Ковелі Галина Голубович з сім'єю, священик церкви Св. Миколая УПЦ КП с. Колодяжного Іван Оринчак. Кожен з них вітав присутніх зі святом, бажав присутнім, їх родинам здоров'я, достатку, миру, Божої благодаті. Діти учасників АТО Басанські Анна та Богдан, Мартинюки Ярослав та Захар отримали Різдвяні подарунки з рук завідувачки музею Ольги Бойко.

 

Далі всі поринули у час, коли почалося дійство за п'єсою Л. Вилинської, написаної у співавторстві з Оленою Пчілкою «Марусина ялинка», текст якої музейні працівники взяли з унікальної, нещодавно виданої книги: Олена Пчілка. Український дитячий театр ⁄ упоряд., підготовка текстів, передм., текстологічні коментарі Л. Мірошниченко. Оригінали дванадцяти текстів п'єс, опублікованих у книзі і вісім із них, надрукованих вперше, зберігаються в одиничному екземплярі у фондах відділу рукописів Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України. Зрозуміло, що для широкого загалу до часу виходу збірника, твори були недоступні. Саме працівники Інституту підготували і видали книгу, а працівники Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки спільно з земляками Великих матері та доньки підготували дійство про бідну Марусю, мама якої змушена була у Різдвяний вечір дошивати сукні для панночок, які ніяк не могли второпати, чому у дівчинки не буде ялинки, нового одягу, подарунків на Різдво… А на закінчення вистави присутні щиро раділи, коли Зима, Сніжинки, Дід Мороз влаштували Марусі свято, «яке вона заслужила», з Різдвяним деревцем, прикрашеним «ясною зорею», колекцією свищиків, бубликами тощо. А під ялинкою Маруся знайшла вимріяну справжню ляльку!

Прийшли порадіти з Марусею та прославити народження Спасителя колядники, підготовлені керівником дитячої недільної школи, що діє при церкві Св. Миколая Оленою Філіпчук. На закінчення, як і колись, у гостинних Косачів, всі частувалися тістечками, печивом та багатьма іншими солодощами.

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 649 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]