Головна » 2017 » May » 18 » Радзивіллівські полювання у музеї
12:00
Радзивіллівські полювання у музеї
Радзивіллівські полювання у музеї

У рамках заходів до Міжнародного дня музеїв, у Волинському краєзнавчому музеї 17 травня відбулася історично-природнича година «Радзивіллівське полювання». Це другий захід започаткованого циклу «Історія одного експоната». Таким експонатом на ньому став мисливський ріжок, який був одним із головних атрибутів полювання. Його звук символізував початок і закінчення мисливських ловів, служив для закликання самки оленя, адже був схожий на ревіння самця-рогача під час шлюбних гонів.

Полювання – одне з основних видів діяльності людини, яке бере свій початок з сивої давнини, і зокрема на Волині, що підтверджено писемними згадками про галицько-волинського князя Данила Романовича, великого князя литовського Вітовта. Також окрім промислу, воно носить характер забави у часи Середньовіччя. На Волині шляхта вирушила цілою ватагою, при повному озброєнні. Тогочасне прислів’я говорить, що добрим мисливцем був той в кого «кінь-турок, хлоп-мазурок, шапка-магерка та шабля-венгерка». Окрім шаблі, чоловіки мали при собі мечі, списи, сокири, ножі та кинджали.

«Благородне» полювання неможливо уявити на Волині без особливих традицій, зокрема у родині Радзивіллів. Ці заможні князі осідають в Олиці в XVI столітті. Одним з перших ординатів був Микола Радзивілл на прізвисько Сирітка, відомий як завзятий мандрівник і мисливець. На гравюрі XVІI ст. він виглядає самовпевненою людиною, яка побачила і світ, і людей. Саме він започаткував створення в Олицькому замку мисливського салону, який поповнювався впольованими трофеями, збірками зброї, надбаними поколіннями магнатської родини. На черепах убитих звірів честолюбні мисливці залишали написані чорнилами ініціали. Розкішними трофеями мисливців із роду Радзивіллів змогли полюбуватись учасники історичної години, а саме – рогами самців лося, оленя благородного, козулі, лані.

На заході була представлена серія світлин 30-х років ХХ ст. полювання на диких вепрів останнього ордината Олики князя Януша.

Екскурсанти познайомилися з історією волинського зубра – патріарха Цуманської пущі. Вона була одним із чисельних мисливських угідь Радзивіллів.

Завершився захід квестом – студенти-музейники Східноєвропейського національного університету випробували себе у ролі «мисливців». Вони вистежували «дичину» по «слідах».

Автори проекту: Садовник Тамара – провідний науковий співробітник відділу давньої історії, і Тищенко Тетяна – завідувач відділу природи Волинського краєзнавчого музею.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 591 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]