Головна » 2018 » January » 29 » Про тонкощі дзвонарського мистецтва говорили в Музеї Луцького братства (ФОТО, ВІДЕО)
11:24
Про тонкощі дзвонарського мистецтва говорили в Музеї Луцького братства (ФОТО, ВІДЕО)
Про тонкощі дзвонарського мистецтва говорили в Музеї Луцького братства (ФОТО, ВІДЕО)

У Музеї історії Луцького братства 16 січня відбувся анонсований колоквіум з питань традиційної дзвонарської культури «Мідний голос віків. Дзвони у житті народу». Говорили про дзвони – давні ударні інструменти світової культури, та про дзвони – як один з феноменів духовної культури українців.

Участь в музейному заході взяли відомі волинські кампанологи і дзвонарки Галина Марчук та Надія Севрюкова, а також історики, пам’яткознавці, священнослужителі та представники громадськості.

Колоквіум розпочався зі вступу завідувачки Музею історії Луцького братства Олени Бірюліни, яка навела маловідомі факти з історичного побутування волинських дзвонів і дзвонінь, та підкреслила актуальність кампанології в сьогоденні.

До обговорення приєднався директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, який подякував Галині Степанівні Марчук за її тривалу і багатогранну діяльність на культурній ниві, і вручив Подячний лист від Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Під час колоквіуму відбулось обговорення книги Г. Марчук і Н. Севрюкової «Мідний голос віків» (Луцьк, 2017), яка присвячена особливостям національного дзвонарського мистецтва. Видання містить практичні результати дзвонарок у зборі інформації про волинські та луцькі дзвони, органи та вежові годинники.

Галина Марчук та Надія Севрюкова поділилися власним досвідом мистецтва дзвонінь, розповіли про виявлення і облік дзвонових пам’яток, організацію каталогізації дзвонів діючих церков міста Луцька.

На музейному заході був присутній ієромонах Никодим, настоятель Луцького Хрестовоздвиженського братського монастиря, який поділився своїми захоплюючими історіями про роль дзвонів у його житті, та про тонкощі дзвонінь, яких набув після професійного навчання у Мінську.

Відвідувачі були не тільки вдячними слухачами, але й багато запитували, висловлювали свої міркування. Тема колоквіуму виявилась актуальною, зустріч з кампанологами не лишила байдужим музейних гостей.

Катерина Прищепа,
молодший науковий співробітник Музею історії Луцького братства

Фото Леоніда Максимова

Відео Волинської РДНСТРКУ:

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 623 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 2.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]