Головна » 2018 » January » 15 » Пам’яті українського вченого-історика та педагога П.К.Сміяна
13:58
Пам’яті українського вченого-історика та педагога П.К.Сміяна
Пам’яті українського вченого-історика та педагога П.К.Сміяна

У Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки відбувся вечір пам’яті історика, краєзнавця, учасника антифашистської підпільної групи, в'язня радянських таборів, професора Петра Кіндратовича Сміяна.

Науковець народився 13 січня 1918 року в місті Борзна на Чернігівщині в селянській родині. Творчий доробок професора П.К.Сміяна налічує близько 200 наукових, науково-популярних, навчально-методичних та краєзнавчих публікацій, у тому числі 2 одноосібні монографії і 4 брошури. Вступивши до аспірантури, він досліджував проблему партизанського руху у війні 1812 року. Робота була практично завершена, але її примірники загубилися під час евакуації Київського університету у 1941 році. Тому згодом аспірант працював над темою «Україна у Вітчизняній війні 1812 року». У цьому дисертаційному дослідженні він проаналізував плани Наполеона щодо України, ставлення різних груп українського дворянства до воєнної кампанії 1812 року, участь українців-ополченців і козаків в антинаполеонівській боротьбі та ін.

        

У музеї зібралися учні, колеги, близькі та друзі Петра Кіндратовича. Учасники заходу мали змогу подивитись виставку, присвячену професору П.К.Сміяну, та поділитись спогадами про нього.

Джерело: Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки

Категорія: Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки | Переглядів: 564 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]