Головна » 2018 » January » 22 » Пам’яті історика, археолога, дослідника Волині Олександра Цинкаловського
13:27
Пам’яті історика, археолога, дослідника Волині Олександра Цинкаловського
Пам’яті історика, археолога, дослідника Волині Олександра Цинкаловського

24 січня 2018 року о 12 год у Волинському краєзнавчому музеї, на честь пошанування 120-ої річниці від дня народження професора Олександра Цинкаловського, відбудеться історична година «Олександр Цинкаловський – велич особистості».

Народився О. Цинкаловський 9 січня 1898 року у м. Володимирі-Волинському на Волині. Навчався у гімназіях Ковеля та Казані. У 1918 році проходив службу у військах Української Народної Республіки, Культурному відділі армії, спільно з «Просвітою» брав участь в організації українських шкіл на Кременеччині. Після революції 1917 року працював учителем в с. Осмиловичі Володимир-Волинського повіту. У 1932 році був обраний до польського сейму від місцевого населення.

З 1925 по 1929 рік О. Цинкаловський навчався у Варшавському університеті, де спеціалізувався по церковній історії, християнській археології, сакральному мистецтву. Часто виїжджав в експедиції на Волинь, Полісся, Підляшшя, проводив археологічні дослідження, обстежував пам’ятки археології та історії. 19 квітня 1983 року О. Цинкаловського не стало. Похований на православному кладовищі «На Волі» у Варшаві.

Результатом його наукової діяльності є ряд праць, зокрема, історико-топографічне видання «Княжий город Володимир», «Ріка Прип’ять і її допливи», написана під псевдонімом Антін Бужанський. Головне місце в їх переліку займає історико-географічний словник «Стара Волинь і Волинське Полісся» у двох томах, виданий у Канаді у 1984–1986 роках Інститутом дослідів Волині. На жаль, наукові праці Цинкаловського маловідомі в українському контексті.

Всі ці видання, а також документальні матеріали, археологічні артефакти, книги із науково-бібліотечних фондів музею будуть представлені на виставці у Волинському краєзнавчому музеї під час історичної години про О. Цинкаловського.

Мета нашого заходу – популяризація наукової діяльності археолога-історика, розширення просторових меж пізнання.

На заході відбудеться презентація книги «Археологічні пам’ятки Волинської області» із серії «Звід пам’яток історії та культури України. Волинська область», упорядники: М.Кучинко, Г.Охріменко, О.Златогорський, за участі авторів.

Історична година «Олександр Цинкаловський – велич особистості» відбудеться 24 січня. Початок о 12 годині.

Запрошуємо всіх бажаючих!

Тамара Садовник,
провідний науковий співробітник відділу давньої історії

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 606 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 2.3/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]